KAPPEN MET ONTBOSSING

Lagae Hout uit Kortrijk heeft de eerste 25 kubieke meter “groen hout” in België ingevoerd. Het certificaat garandeert dat het hout op een milieuvriendelijke manier werd gekapt.

Het Kortrijkse Lagae Hout voert al vijftig jaar hout uit alle windstreken in. Op het aankooplijstje staan vooral Noord-Amerikaanse kers, eik en beuk. Twee weken geleden kreeg het als eerste bedrijf in België een lading gecertificeerd hout : 25 kubieke meter, afkomstig uit een 500.000 hectare groot bosgebied in het Noord-Amerikaanse Main. Het certificaat toont aan dat het hout op een duurzame manier werd gewonnen.

Bestuurder Jos Lagae : “Enkele jaren geleden dreigde een boycot tegen tropisch hout. De milieubeweging en de houtindustrie stonden met getrokken messen tegenover elkaar. Maar daar werd het bos niet beter van terwijl onze belangen gelijklopend zijn : een degelijk woud- en bosbeheer is zowel economisch als ecologisch een must. Daarom opperden wij de idee om de handen in elkaar te slaan.”

Samen met het Wereldnatuurfonds richtte Lagae Hout in België de vzw Club ’97 op. Negentig houtinvoerders zijn er inmiddels lid van. Die engageren zich om in de toekomst alleen nog gecertificeerd hout aan te kopen. De Forest Stewardship Council ( FSC), ontsproten uit de samenwerking tussen de internationale houthandel en milieuorganisaties, verzorgt de certificering. Lode Devos van Lagae Hout beschouwt het project zowat als zijn levenswerk : “Het FSC-label garandeert dat de hele bosketen wordt gecontroleerd door een onafhankelijke instelling. Bosbouwingenieurs van het Wereldnatuurfonds stellen daarbij de normen op, rekening houdend met economische en sociale factoren zoals het inkomen van de plaatselijke bevolking. Het is de bedoeling dat op termijn 10 % van alle bossen volledig beschermd en de rest gecertificeerd wordt. Op die manier kan tegen 2000 een halt worden toegeroepen aan de ontbossing.”

Met de 25 kubieke meter afkomstig uit een 500.000 hectare groot FSC-gelabeld bosgebied in het Noord-Amerikaanse Main bijt Lagae Hout (omzet 1996 : 260 miljoen frank) de spits af in België. Opmerkelijk is dat de kostprijs van dit hout weinig afwijkt van de gangbare marktprijs. De certificeringskosten bedragen slechts 10 tot 100 fank per hectare, terwijl op termijn schadeposten als erosie en overstromingen wegvallen.

Lode Devos : “We willen dat de consument gelabeld hout als een evidentie ziet. Voor een beperkt publiek geeft de certificering nu al een meerwaarde aan het houtproduct. Terwijl in bepaalde kringen tropisch hout een taboe was, wordt de handel erin dankzij dit label opnieuw aanvaard.”

JOS LAGAE (LAGAE HOUT) Houtinvoerders roepen een halt toe aan de ontbossing.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content