KAPITEIN AAN WAL

Oostendenaar Luc Seynaeghel (37 j.) was vier jaar lang koopvaardij-officier. Maar in ’85 zorgde een cursus financiële analyse voor de koerswending. Hij ruilde de zee voor een job aan wal en werd financieel analist bij wisselagent Busschaert, en daarna bij BudgetWeek. Algauw klom hij op tot de Luxemburgse holding Conseur, de spil van de uitgeversgroep rond het bekende consumentenblad Testaankoop, om er het beheer van de financiële tijdschriften onder zijn hoede te nemen.

“Ik startte een gelijkaardig blad zoals Budget Week in Italië, daarna in Spanje en in Portugal,” zegt hij. Ook nieuwe mediaprojecten vielen onder zijn bevoegdheid. “Ik hield er een zwak voor Internet aan over.” We schrijven anno 1988. Op dat ogenblik is er vooral sprake van BBS’s ( bulletin board system) of rudimentaire modemnetwerken voor berichtenverkeer. Maar het Internet spint al zijn web in academische kringen.

Vandaag 9 jaar later staat Luc Seynaeghel mee aan de wieg van Partners @ Ventures, een lokaal durfkapitaalfonds (160 miljoen frank volstort kapitaal) met focus op nieuwe media. De jonge investeringsmaatschappij neemt een belang van 25 % in het Brugse Internet-bedrijf Planet & Partners (bekend onder de merknaam United Callers), dat op zijn beurt de Brusselse concurrent Arcadis overneemt. In een mum van tijd hijst deze combinatie zich met 9500 abonnees naast andere groten zoals EUnet/ Ping, INnet en Skynet.

“Met United Callers hebben we gekozen voor nationale expansie,” zegt Seynaeghel. En hij beseft : “In de Internet-markt woedt een constante strijd tegen de bandbreedte. Er gaat erg veel geld in om. De investeringsdrang is groot.” Allianties zijn dan ook schering en inslag. Vorige week fuseerden Planet & Partners en Belgium Online. Luc Seynaeghel is naar eigen zeggen de man die beide Internet-bedrijven samenbracht.

Samen met zijn boezemvriend Dirk Oyaert, handelsingenieur en fiscalist met ervaring bij de KB en Unilever, speurt hij vanuit Partners @ Ventures verder de markt af naar andere opportuniteiten. “Ofwel schiet je op alles wat beweegt, en hoop je dat één derde van wat je in de investeringsportefeuille hebt zitten iets oplevert. Ofwel beperk je je tot specifieke niches en ga je écht op zoek naar toegevoegde waarde.” Partners @ Ventures kiest voor de spaarzame (laatste) optie.

Even dook Seynaeghel ook op in dat andere West-Vlaamse risicoproject : de taaltechnologiecluster Flanders Language Valley ( FLV). Hij was er een tijdje als centrale coördinator actief, op aansporen van Dirk Oyaert. Die laatste zetelt aan de bestuurderstafel van het Ieperse Lernout & Hauspie Speech Products, dat FLV uitdacht. “Ik deed er het nodige conceptuele en creatieve denkwerk, zeg maar, voor de delicate overgang tussen idee en praktische realisatie.”

Maar Luc Seynaeghel trekt zich nu terug. Technologisch pionieren zit hem blijkbaar meer in het bloed. Of, wanneer in het najaar de eerste spadesteek voor het onroerend gedeelte van FLV een prestigieus bedrijvencentrum in de vorm van een gigantische slakkenschelp in de sappige poldergrond wordt gestoken, is hij alweer op andere “zeeën” actief.

LUC SEYNAEGHEL (PARTNERS @ VENTURES) Een zwak voor Internet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content