KAPITAALVLUCHT
Kosten en baten van een duif.
Drie miljard frank, dat was de omzet in de duivenbusiness in België in 1985, volgens een onderzoek van Patrick Philippens, een medewerker van het vakblad Duifke Lacht, en de NV Natural, een producent van duivenvoeder. “Dat bedrag zal vandaag nauwelijks zijn geklommen,” meent Philippens. “Het aantal ringen zakte van 3,25 miljoen toen naar 2,4 miljoen in 1999. En de Koninklijke Belgische Duivenliefhebbersbond(KBDB) zag zijn leden krimpen van 93.000 naar 53.100 begin 2000.” Per ring krijgt de KBDB 24 frank, goed voor bijna 58 miljoen frank inkomsten in 1999. Tot vorig jaar vroeg de overheid daar nog eens 10 frank bovenop, maar die belasting is sinds de start van het nieuwe millennium verdwenen.
Voor de hoofdbrok van de 3 miljard frank zorgden duivenvoeder en verzorgingsproducten. In België wordt de omzet in dat segment in 1999 op 1 miljard geschat. Ter vergelijking: wereldwijd ligt die omzet op 5 miljard.
Geneesmiddelen vertegenwoordigden in 1985 een omzet van 100 miljoen. In ons land zijn vooral Comed, Fort Dodge, Intervet, Janssen Pharmaceutica en Oropharma (een zusterbedrijf van Versele-Laga) actief in de duivensector. Sinds 1995 bestaat er een lijst van verboden producten na een reeks verdachte ‘kettinguitslagen’: bij de eerste tien van een reeks wedstrijden kwamen er steeds zeven of acht uit hetzelfde hok. Overtreders kunnen nu een schorsing van drie tot vijf jaar oplopen.
Een topduif levert een aardig bedrag op. Invincible Spirit, de winnaar van de Koninginnevlucht begin juli van Barcelona naar België, werd in 1992 verkocht voor 7 miljoen frank. Een uitzonderlijk bedrag, zeggen kenners in de sector. Topduiven wisselen meestal voor 100.000 tot 2 miljoen frank van eigenaar. “Duivensport blijft toch folklore,” nuanceert Patrick Philippens. “Slechts één op honderd duivenmelkers klopt er echt winst uit. Amper 6% van de Belgische duivenmelkers doet mee aan de Koninginnevlucht. Op de zondagse duivenmarkt in Lier koop je dieren voor 500 tot 1000 frank.”
Een vijftal makelaars in België werkt professioneel. Onder hen Filip Herbots uit Zoutleeuw en Jan Hermans uit Antwerpen. De laatste is ook in Nederland actief. “De Belgische duif wordt meer en meer door de Duitse en de Nederlandse duif voorbijgestreefd,” stelt Hermans vast. “Op publieke verkopen halen Nederlandse duiven twee keer hogere prijzen dan hun Belgische collega’s.” Zondag 20 februari bracht de publieke verkoop van 109 duiven in het Noord-Limburgse Buggenum 10 miljoen frank op.
Wolfgang Riepl
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier