KANTOORMEUBILAIR. ALS HET MAAR BETER IS

“Natuurlijk slapen, beter zitten, lekker lopen. ” Dat is de slogan van Nirwana, producent van matrassen, verkoper van kantoorstoelen en -tafels. Alles in het hogere, ergonomische gamma.

Een kantoorstoel kan je bij Nirwana een tijd ontlenen om hem uit te testen. “We zijn geen gewone verkopers”, verklaart zaakvoerder Carl Dierckx (39j.), kinesist van opleiding.

Carl Dierckx begon in ’88 in Leuven samen met Anke Legein (31j.) met een zeer bescheiden produktie van Japanse Foeton-matrassen en tatami’s. Daarna volgden hoofdkussens, yoga-matten, enz.. In ’89 verhuisden ze naar Antwerpen. Geleidelijk aan kwamen er ook kantoorstoelen en -tafels bij. Vandaag is dat de voornaamste aktiviteit geworden (60 %), met hoofdzakelijk meubilair van het Noorse Stokke en het Zweedse Kinnarps. Sinds begin dit jaar verkoopt Nirwana ook schoenen (5 % van de omzet). Geen gewone, maar breed funktioneel schoeisel.

Nirwana stelt acht mensen tewerk, bijna allen kinesiterapeuten. Om meer bedrijfsekonomische kennis binnen te halen, werd een derde partner aangetrokken, de 32-jarige Frank Cornelissen. Ook de organizatie werd herdacht. De verkoop bleef bij Nirwana, de produktie ging naar de nieuw opgerichte bvba Inatura. Derde loot is Zi-Zo, een bedrijfje dat de zitbal verdeelt in België. Reeds een 30-tal scholen hebben de gewone stoelen aan kant gezet. Zi-Zo lanceert nu ook de fitbal voor een nieuwe vorm van aerobics. Tenslotte is er de vzw Zitten is belastend, die voor scholen seminaries organizeert over beweeglijk onderwijs.

Nirwana haalde in ’94 een omzet van 39 miljoen frank, Inatura 5 miljoen (verkoop aan Nirwana) en Zi-Zo 2 miljoen. “In de kantoormeubelsektor gaat het erg slecht en de konkurrentie is hard, ” zegt Carl Dierckx. “Maar onze omzet stijgt. Van 28 miljoen in ’93, gaan we dit jaar naar 45 miljoen. We hebben vorig jaar ook voor de eerste keer winst gemaakt, een 900.000 frank. “

De klanten van Nirwana zijn hoofdzakelijk partikulieren, meestal mensen met rugklachten. Maar ook bedrijven tonen steeds meer interesse. “In Nederland kan de werkgever al verantwoordelijk worden gesteld voor een slechte zithouding, en zo besnoeit de overheid in de ziekteverzekering, ” zegt Carl Dierckx. “Hier komen ondernemingen nog vooral wanneer ze een probleem hebben. Bijvoorbeeld iemand die zes weken heeft thuisgezeten met een hernia. Dan komt die man hier, samen met de bedrijfsarts, soms met de radiografieën erbij. “

Volledige kantoorinrichtingen doet Nirwana niet zoveel. Carl Dierckx : “Voor de projektmarkt heeft Kinnarps in België een eigen filiaal. Wij moeten het hebben van de partikulieren en kleine KMO’s en ageren vaak als trouble shooter. “

CARL DIERCKX, ANKE LEGEIN EN FRANK CORNELISSEN Stijgende omzet in sektor die het water aan de mond heeft staan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content