Kant-en-klaar gegeten

Marleen Finoulst Hoofdredacteur Bodytalk en arts

Tijdsdruk en overvolle agenda’s gaan zelden samen met gezond en evenwichtig koken. We eten steeds meer kant-en-klare maaltijden. Hoe zwaar is de impact op de gezondheid?

We worden om de oren geslagen met preventieve boodschappen over het belang van gezonde voeding, in casu groenten en fruit. Liefst vers. Maar wie heeft nog tijd om zelf appelmoes te maken of anderhalf uur uit te trekken om een pruttelende rode kool in de gaten te houden? Een krimpende minderheid, zo blijkt.

Groenten en fruit eten we veel te weinig. Uit de Voedselconsumptiepeiling van 2004 bleek dat we nog geen 140 gram groenten per dag verorberen, terwijl dat ruim het dubbele, namelijk 300 gram per dag, zou moeten zijn. Om van de twee stukken fruit nog maar te zwijgen. We zoeken voedsel dat snel kan worden bereid en geconsumeerd. We eten vooral om onze honger te stillen en omdat we iets lekker vinden, en minder omwille van onze gezondheid. Dus doen we steeds makkelijker een beroep op kant-en-klare maaltijden. Het aanbod aan deze instantgerechten rijst dan ook de pan uit. Voor elk wat wils: van trendy maaltijden voor singles over goedkope familieverpakkingen tot voorverpakte luxemaaltijden van bekende chef-koks. Makkelijk allemaal, maar toch vaak met het nodige heimwee naar moeders keuken en de tuinverse groenten.

Te veel zout

Met de kwaliteit van kant-en-klare gerechten blijkt het anders nog goed mee te vallen. Zolang je niet alleen maar leeft op instant food, loopt je gezondheid weinig gevaar. Er zijn wel een paar knelpunten. De porties van die maaltijden zijn voor velen iets te klein, waardoor je nadien gemakkelijk naar tussendoortjes grijpt. Het is dan uitkijken wat voor tussendoortjes je kiest: heb je de neiging om de knagende honger op te lossen met snoeprepen, dan speel je op de duur te veel calorieën naar binnen en loert overgewicht om de hoek.

De meeste kant-en-klaarmaaltijden bevatten ook te weinig groenten en vezels. Je kan dat nadeel echter oplossen door wat extra groenten toe te voegen, een slaatje bijvoorbeeld. Een rauwkostslaatje is snel gemaakt, desnoods met voorverpakte gewassen sla. Een andere oplossing is een stuk fruit of een fruitsla voorzien als nagerecht. Sla en/of fruit brengen de ontbrekende vezels en vitamines aan. Bovendien maak je op die manier een te krappe portie groter en krijg je nadien minder snel honger.

Mensen met een hoge bloeddruk moeten wel extra uitkijken met kant-en-klare maaltijden: ze bevatten meestal te veel zout. Ook voor wie gewoon is om weinig zout te eten, kunnen instantmaaltijden tegenvallen.

Het aantal calorieën is best redelijk: de meeste verpakte maaltijden leveren gemiddeld 400 tot 600 calorieën. Er zijn wel uitschieters van 800 calorieën. Kies dus niet te vaak maaltijden met roomsaus.

De achterdocht tegenover de kwaliteit van kant-en-klare maaltijden is ook niet helemaal terecht. Wanneer je de uiterste consumptiedatum in het oog houdt, de maaltijden correct bewaart en ze bereidt zoals het hoort, dan valt het best mee. Ongezond eten hangt niet af van één maaltijd, maar van je totale dagvoeding. Zorg dat de andere maaltijden wel gezond en evenwichtig zijn en besteed aandacht aan een goed ontbijt bijvoorbeeld.

Marleen Finoulst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content