Kanshebber in kankerdiagnostica

Het aandeel van het Belgische diagnosticabedrijf MDxHealth (MDxH) viel de voorbije weken met 15 % terug, na weliswaar eerst een koersverdubbeling. Na een zeer moeilijke periode heeft het vroegere OncoMethylome weer de wind in de zeilen. Een eerste element daarvoor is de snel toenemende verkoop van ConfirmMDx – een test die nagaat of een bepaalde kanker al dan niet aanwezig is – voor prostaatkanker in de Verenigde Staten. In 2014 steeg het aantal verkochte tests met 76 %, tot 12.300. Voor 2015 mikt MDxH op 15 à 17.000 tests, en dat aantal moet de volgende jaren fors kunnen stijgen.

Een belangrijke doorbraak kwam er in november vorig jaar, met het vastleggen van de terugbetalingsprijs door MediCare, de publieke ziekteverzekering in de Verenigde Staten, op 2030 USD per test (hoger dan verwacht). Het gaat voorlopig nog om een beperkte terugbetaling, die onbeperkt kan worden, nadat een additionele studie (Pascual) succesvol is voltooid. Deze week rondde MDxH – eerder dan verwacht – de rekrutering af van de eerste 600 patiënten. De resultaten, die al tot een uitgebreidere terugbetaling kunnen leiden, volgen normaal nog in de eerste jaarhelft. Daarna wordt Pascual uitgebreid tot 1200 patiënten, met resultaten wellicht in 2016. Intussen wordt de test wel terugbetaald.

MDxH verwacht dit jaar nog de opname van de test in de klinische richtlijnen voor kankerbehandelingen van het National Comprehensive Cancer Network (NCCN, een gereputeerde alliantie van 26 bekende kankerbehandelingscentra in de Verenigde Staten). De totale Amerikaanse markt wordt op 1,7 miljard USD geschat, waarbij een toekomstig marktaandeel van 10 % als realistisch wordt aangezien.

Een tweede element voor het koerspotentieel is de goedkeuring vorig najaar van Cologuard, een innovatieve test voor darmkanker op basis van stoelgang De test wordt sinds oktober in de Verenigde Staten gecommercialiseerd door partner Exact Sciences. MDxH ontvangt tussen 4 en 6 % royalty’s op de verkoop, naast een aantal beperkte mijlpaalbetalingen. De markt rekent op 45 miljoen USD omzet voor Exact Sciences in 2015 (was 1,5 miljoen USD in het vierde kwartaal van 2014), om in de volgende jaren snel te stijgen tot 550 miljoen USD in 2018. Op langere termijn rekent Exact Sciences (alleen al in de VS) op 1 miljard USD omzet.

We verwachten dit jaar nieuws over de ontwikkeling van een ConfirmMDx-test voor blaaskanker, een markt van 250 miljoen USD. Daarnaast is er nog de ontwikkeling van InformMDx – een test die de agressiviteit van de kanker nagaat – voor prostaatkanker. MDxH verleende in januari een gelimiteerde licentie aan Oncgnostics, een Duits diagnosticabedrijf dat een test ontwikkelt voor het in een vroeg stadium opsporen van baarmoederhalskanker. MDxH ontvangt daarvoor een niet meegedeelde voorafbetaling, mijlpaalbetalingen en royalty’s op de verkoop.

Het bedrijf beschikte eind december over 18,9 miljoen USD cash. MDxH wordt wel eens vernoemd als een mogelijk overnamedoelwit van Exact Sciences (of een ander diagnosticabedrijf). Hoewel louter speculatief, zien we de twee grootste aandeelhouders -Valiance Asset Management, een Brits investeringsfonds met 17,2 % van de aandelen, en Biovest Comm. van Rudi Mariën met 16,3 % – een aanvaardbaar bod wel genegen.

Conclusie

We plaatsen een aankooporder voor de voorbeeldportefeuille, omdat we vinden dat het onvermijdelijk bovengemiddelde biotechrisico in deze ontwikkelingsfase van MdxHealth aanvaardbaar is, na de recente koersterugval. Een definitieve terugbetaling door Medicare voor de ConfirmMDx-test voor prostaatkanker, een degelijke ontwikkeling van de verkoop van Cologuard en verdere stappen in de ontwikkelingspijplijn moeten de koers de komende twee tot drie jaar fors hoger kunnen duwen.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content