KANJER
WINDOWS 95 UPGRADE.
Belgacom 12.000 pc’s heeft de overstap van Windows 3.1 naar Windows 95 nog niet gemaakt. Zegt directeur infrastructuur en operations (divisie informatica) Vincent Lingier : “De kostprijs is gigantisch. We liggen verspreid over het land en er zitten nog honderden 386’s en low-end 486’s bij. Sommige zijn vier jaar oud. Ze hebben te zwakke processoren, te weinig geheugen en te kleine harde schijven. Museumstukken vandaag. We hebben geprobeerd de upgrade uit te stellen, maar je wordt ertoe gedwongen. De moderne programma’s Oracle, de ontwikkelingsproducten van Microsoft, de nieuwe MS Office releases zijn 32-bits, werken best als 32-bits of verschijnen eerst als 32-bits. En dan is er natuurlijk de druk van de gebruikers. Dat vergt dat je naar Windows 95 overstapt.”
De omschakeling is voor de tweede helft van dit jaar en duurt verschillende maanden. Belgacom evalueert momenteel de pakketten die de overgang kunnen automatiseren. “We overwegen nog verschillende oplossingen voor softwaredistributie en inventarisatie,” zegt Vincent Lingier, die over de shortlist alleen kwijtwil dat Systems Management Server (SMS) van Microsoft er ook op staat.
Wie aan een nieuwe pc toe is er is de afgelopen jaren bij Belgacom ook al veel in moderne pc’s geïnvesteerd krijgt een Pentium met 32 MB geheugen, een grote schijf en de nieuwste faciliteiten. Gezien zijn formaat kan Belgacom die inkopen tegen een “heel interessante” prijs.
Om de belasting van het lokale netwerk (en de investeringen in hubs en switches) binnen de perken te houden, worden het besturingssysteem en de meest gebruikte bestanden, zoals MS Office, bij de gebruiker op de harde schijf gezet. Vroeger stonden die op een read only drive op de Banyan Vines netwerkservers (die overigens in gebruik blijven). Lingier : “We proberen een standaard desktop aan te leveren : MS Office, het BeyondMail e-mailpakket van Banyan, een elektronische agenda, een documentbeheerssysteem en de pakketten voor verbindingen met de mainframes of de client/server-systemen.” Wie extra’s wil, moet dat centraal aanvragen. “We gaan regelmatig op de pc’s nakijken of de installatie ongewijzigd is gebleven. Is dat niet het geval, dan distribueren we daar de software opnieuw,” waarschuwt Lingier. Automatisch natuurlijk.
De overgang belooft spannend te worden. Er is de training van de duizenden werknemers, maar ook het probleem van de co-existentie tussen de twee omgevingen tijdens de overgangsperiode. “We moeten de continuïteit verzekeren,” beklemtoont Vincent Lingier.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier