Kan telersvereniging Ingro de groenteprijzen redden?

Minister-president Yves Leterme is de drijvende kracht achter de nieuwe telersvereniging Ingro. Kan deze club de toekomstkansen van zowel telers als industrie vrijwaren?

Met Ingro hebben de boeren die leveren aan de groente-industrie sinds vorige week de kans om toe te treden tot een eigen telersvereniging. Daarmee is de droom van Boerenbond-voorzitter Noël Devisch eindelijk uitgekomen, want tot nu toe trokken de groenteboeren in gespreide slagorde naar de onderhandelingen met hun indu-striële klanten.

De coöperatieve vennootschap Telersvereniging Industriegroenten is een initiatief van het Algemeen Boerensyndicaat, de Boerenbond en de REO-veiling van Roeselare. Maar de drijvende kracht achter het project is Yves Leterme (CD&V). De minister-president van de Vlaamse regering en tevens minister van Landbouw vindt een allesomvattende aanpak noodzakelijk om deze voor Vlaanderen belangrijke economische sector voldoende toekomstperspectieven te bieden. Door het bundelen van het aanbod kan de productie beter op de marktvraag worden afgestemd, waardoor er wellicht ook een betere prijs kan worden verkregen. Daarnaast kan een erkende telersvereniging ook een beroep doen op aanzienlijke Europese middelen. Dat laatste is echter ten vroegste binnen twee jaar mogelijk. Tot die tijd stelt de Vlaamse regering wel een paar duizend euro aan subsidies ter beschikking.

YVES LETERME (VLAAMS MINISTER-PRESIDENT). “Het is een illusie te denken dat een telersvereniging alle schommelingen op de markt kan vermijden. Ook de groenteteelt is immers een ruim Europees gebeuren en daarom is het onmogelijk om alle mogelijke evoluties op de markt vooraf in te schatten. Zo heeft de tomatenprijs zich dit voorjaar uitzonderlijk herpakt.”

Uit een enquête van departementshoofd Guy Lambrechts blijkt dat de aangesloten telers niet onverdeeld gelukkig zijn met de bestaande telersverenigingen. Zij ervaren dat de agenda van de veilingen niet altijd de hunne is.

LETERME. “Belangrijk bij een telersvereniging is dat ze voldoende oog heeft voor het collectieve belang. Vandaar dat de betrokkenheid van telers bij het uitwerken van de programma’s essentieel is en dat de aanwending van de middelen op een transparante manier moet gebeuren. Dat is een permanente opdracht voor elke telersvereniging en soms schieten ze hierin wel wat tekort.”

Het klinkt paradoxaal, maar volgens u zou ook de verwerkende industrie vragende partij zijn voor een telersvereniging.

LETERME. “Ook de diepvriesgroentefabrikanten hebben nood aan een hoeveelheid kwaliteitsvolle groenten die afgestemd is op de vraag. Anders dreigen zij marktaandeel te verliezen. De sector was aan het evolueren naar te grote producties met een dalende kwaliteit en onrendabele prijzen voor de telers. Via een samenwerking tussen de telersvereniging en de diepvriesfabrikanten moet die trend omgekeerd kunnen worden. Op die manier kunnen we de toekomstkansen van zowel producent als verwerker vrijwaren.”D.V.T.

D.V.T.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content