KAAS OP DE PIZZA
LEVEN NA DE PC.
“Computers zullen meer en meer worden verwerkt in alledaagse dingen die ons omringen, ” zegt de Amerikaanse technologiegoeroe George Colony. Hij is de stichter en eigenaar van Forrester Research, een van de meest vermaarde high-techresearchbureaus. Al in januari van dit jaar voorspelde Colony dat IBM een bod op Lotus zou doen.
Computers zullen worden geïntegreerd in de achtergrond van het menselijk doen en laten. Wellicht zal de woonkamer van morgen zo’n 20 tot 30 computers tellen. Verlichting, zetels, tv zullen computergestuurd worden. De meubels zullen met elkaar kunnen praten via draadloze modems. Hoofddoel blijft het leven van de verbruikers aangenamer te maken door vervelende karweitjes op te vangen.
“Niemand wenst in zijn woonkamer een pc zoals wij die vandaag kennen. Hier zit de huidige generatie domotika duidelijk nog op het verkeerde spoor. Je schrijftafel moet ingebouwde intelligentie bezitten en niet langer worden ontsierd door een of andere kolos die erop rust. ” Colony voorspelt dat de toepassingen voor die geïntegreerde pc’s verrassend alledaags zullen zijn. Zo onderhandelt Forrester Research over een futuristisch pc-koncept in een belangrijk Californisch pizzabedrijf. “Wij bestuderen de idee van een pizza-klikker, ” zegt Colony. “Ik heb drie kleine kinderen. Wanneer ik ‘s avonds thuiskom en mijn vrouw zegt dat het mijn beurt is om de kinderen eten te geven, dan bel ik de pizzaketen op. Bij de levering van mijn pizza’s overhandigt men me een klein doosje. Er staan twee knopjes op : pizza met kaas en pizza met pepperoni. De volgende keer dat ik pizza wil, klik ik op een van de twee knopjes. Tien minuten later komt de pizzajongen langs met mijn bestelling en omdat ik bestelde via de pizza-klikker krijg ik nog 10 % vermindering. Vandaag kost de technologie voor de pizza-klikker ongeveer 500 dollar (15.000 frank) per toestel, maar binnen 5 tot 10 jaar zal dat amper 50 dollar (1500 frank) zijn. “
Colony voorspelt zo’n 25 gelijkaardige computertoepassingen voor thuis. Dat noemt hij door de computer veroverd terrein. “Als je genoeg hebt van pizza, doe je de klikker weg. Het toestel is immers een deel geworden van pizza-eten. “
Pen Scan is een ander toestel waarvoor Colony een grote toekomst ziet. Deze streepjeskodelezer wordt direkt op de telefoonkontaktdoos aangesloten. Wanneer je je provisiekast wil aanvullen, scan je eenvoudig de barkodes die worden doorgeseind naar de lokale supermarkt. Thuisbestelling volgt.
Colony is veel geestdriftiger over dergelijke computertoepassingen dan over de zogenoemde revolutie van de interaktieve tv. Daarvoor is volgens hem de infrastruktuur veel te duur.
Bron : The Sunday Times, 11 june 1995.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier