JPMorgan Funds – Emerging Markets Small Cap Fund (ISIN: LU0318933057)

In de categorie opkomende markten won het JP Morgan Funds – Emerging Markets Small Cap Fund. Claire Simmonds stond ons te woord.

Wat mogen we dit jaar verwachten van deze activaklasse na de uitstekende prestaties in 2009?

CLAIRE SIMMONDS: Wij verwachten opnieuw positieve rendementen, maar dit jaar zullen ze wellicht meer in de buurt liggen van de historische rendementen behaald door deze activaklasse uitgedrukt in dollar, namelijk 10 à 15 %. We mogen niet vergeten dat het herstel van de markten vorig jaar is ingezet op een moment dat de waarderingen van aandelen teruggevallen waren tot niveaus die we in de afgelopen twintig jaar zelden of nooit hebben gezien. Het enige wat de aandelen in feite hebben gedaan, is het terrein dat ze tijdens de crisis hadden verloren, weer goedgemaakt. Vandaag zijn ze dus weer normaal gewaardeerd. Vanaf nu verwachten we dan ook dat de winstgroei weer de belangrijkste motor zal worden van de rendementen, een groei die bewijst dat de opkomende landen in goede gezondheid verkeren en dat de bedrijven uit die landen hun discipline, efficiëntie en bedrijfspraktijken zodanig hebben verbeterd dat ze geleidelijk naderen op hun sectorgenoten in de geïndustrialiseerde landen. Anderzijds is het risico van een correctie in 2010 zeker niet uit te sluiten. Historisch gezien (bijvoorbeeld tijdens de hausseperiode van 2003 tot 2008) krijgen die markten elk jaar op zijn minst een correctie van 10 à 20 % te verwerken, een correctie die doorgaans vier tot zes weken duurt. Het zou ons verbazen als dat niet het geval zou zijn in 2010, maar het precieze tijdstip en de gebeurtenis die de terugval zal versnellen, zijn moeilijk te voorspellen.

Wat is uw strategie?

SIMMONDS: Wij blijven binnen het universum van de smallcaps uit opkomende landen zoeken naar aantrekkelijk gewaardeerde groeibedrijven van goede kwaliteit. Wij blijven overwogen in de consumptiesector, met bijvoorbeeld YoungOne, een Koreaanse fabrikant van kleding, sportschoenen en rugzakken. Wij overwegen ook de sector van de technologiediensten met bijvoorbeeld Totvs, een Braziliaanse ontwerper van bedrijfssoftware. Die groep heeft een sterk merk, een voldoende grote omvang en een goed management dat zich concentreert op de rendabiliteit en op langetermijndoelstellingen. Ons fonds zet ook in op het thema infrastructuur, met industriële bedrijven en op bedrijven in de gezondheidssector, met bijvoorbeeld Simcere Pharma, dat profiteert van een alsmaar toenemende consumptie door een sterk opkomende middenklasse. In de financiële sector en de mijnsector zijn we echter onderwogen.

Tot wie richt het fonds zich?

SIMMONDS: Ons fonds richt zich tot beleggers die beschikken over een wereldwijd gediversifieerde portefeuille en die bereid zijn om iets meer risico te nemen om hun potentiële rendement een beetje op te krikken. Het fonds kan worden gecombineerd met een algemeen fonds gericht op large- en midcaps uit opkomende landen. Gezien de volatiliteit van smallcaps in het algemeen en de politieke en economische risico’s die gekoppeld zijn aan de opkomende landen, is dit fonds geschikt voor beleggers die zich goed voelen bij de risico’s en die een beleggingshorizon hebben van minstens vijf jaar. Ik wil er ook op wijzen dat het universum van de smallcaps uit opkomende landen zich vooral in Azië situeert: ongeveer 70 % van de bedrijven opgenomen in het fonds is afkomstig uit dat continent. Het voordeel van deze activaklasse schuilt voor een deel in de sterke diversificatie en in het feit dat ze weinig gekend is bij de markten: bepaalde studies hebben aangetoond dat 2300 smallcaps uit opkomende landen helemaal niet gevolgd worden door analisten. De actieve beheerder die beschikt over contacten op het terrein, is dus in het voordeel om de opportuniteiten te identificeren en biedt een echte toegevoegde waarde. In 2009 hebben de ETF’s van smallcaps in opkomende landen zelfs minder goed gepresteerd (+95 %) dan de grote indexen (+114 %) en die laatste deden het op hun beurt minder goed dan ons fonds (+150 %). Actief beheer is dus echt cruciaal in deze activaklasse. (C)

Door Béatrice Denis

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content