Joni Delanoeije: ‘Vertrouwen en dialoog zijn cruciaal’
Vanaf 1 september is thuiswerk niet langer verplicht. Maar een te abrupte overgang kan het potentieel van thuiswerk ondermijnen, waarschuwt Joni Delanoeije, onderzoekster en docente Personeel en Organisatie aan de KU Leuven.
1 Wat is de valkuil van de terugkeer naar kantoor?
“We komen uit een situatie waarin de macht over de werkorganisatie was verschoven naar de overheid en de individuele werknemers. Omdat de overheid thuiswerk verplichtte, hadden organisaties minder zicht op hoe het werk werd ingevuld. Maar ze vertrekken voor de invulling van hun werkorganisatie het best niet meer vanuit de tweedeling dat ofwel de werkgevers, ofwel de overheid en de individuele werknemers het voor het zeggen hebben.”
2 Hoe moeten organisaties er dan wel over nadenken?
“Als ze de kansen van thuiswerk willen benutten, doen ze er goed aan na te denken over een hybride vorm van werken. Het hoeft niet langer te gaan over wie waar werkt op welk tijdstip, maar over hoe je in groep werken en individueel zelfstandig werken optimaal combineert. Vertrouwen en dialoog zijn daarbij cruciaal.”
3 Hoe lukt dat?
“Vertrouwen begint bij het beleid dat van bovenaf in een organisatie wordt gevoerd. De leidinggevenden moeten worden begeleid om dat vertrouwen naar de werknemers uit te dragen en een klimaat van dialoog te scheppen waarin werknemers hun verwachtingen over de werkorganisatie op tafel durven te leggen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier