‘Jonge managers stellen hoge eisen’
Met Adrienne Axler, topvrouw bij Sodexo, heeft Rob Roemers een mentor-manager die niet aan haar proefstuk toe is. In haar eigen bedrijf fungeerde ze al als coach voor talentvolle jonge medewerkers.
Toen de Vlaamse Management Associatie (VMA) dit jaar startte met het nieuwe initiatief Jonge Managers – Wijze Mentors was dat in Vlaanderen een relatief nieuw concept. Niet zo voor Adrienne Axler, CEO van het dienstenbedrijf Sodexo, onder andere aanbieder van maaltijdcheques en dienstencheques. “Bij Sodexo heb ik de voorbije jaren verschillende jonge medewerkers begeleid naar de top.” Zo werd een jonge commercieel medewerker die ze begeleid heeft, marketingdirecteur. Axler benadrukt dat ze nog altijd met elkaar in contact staan en dat ze regelmatig advies geeft. De CEO van Sodexo heeft ook jong vrouwelijk talent in het bedrijf gecoacht. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze zich engageerde als een van de ‘wijze mentors’ in het VMA-project. Axler onderschreef de aanpak volledig: een jonge manager krijgt de kans de dagelijkse bezigheden van deze topmanagers van dichtbij te volgen en kan bovendien rekenen op coaching van een topleider.
Axler begeleidt Rob Roemers (33), managing partner bij Tauris-i Consulting Services, een bedrijf actief in IT-consultancy. “Ik was op zoek naar een klankbord”, zegt Roemers. “Ik heb natuurlijk veel contact met collega’s in de sector, maar dat is toch iets anders. Om te beginnen ga je om met concurrenten of potentiële concurrenten en dan is er een zekere terughoudendheid. Ik wou als VMA-lid met een mentor samenwerken, maar dan mocht het niet iemand uit de IT-sector zijn.” Roemers gaf de voorkeur aan een mentor met een topfunctie in de dienstensector en werd met Adrienne Axler op zijn wenken bediend.
“Het lijkt voor de hand te liggen, maar het is me toch opgevallen hoe groot de generatieverschillen soms zijn”, zegt Axler (57). “Ik heb in mijn leven heel wat technologische ontwikkelingen meegemaakt, maar voor jongere generaties is dat toch nog iets anders. Denk maar aan de manier waarop jonge bedrijfsleiders gebruikmaken van de nieuwe sociale media. Jongere managers zoeken veel sneller informatie op en verwerken die ook veel sneller. Rob heeft trouwens veel ervaring in de IT-sector en had daarmee nog een extra voorsprong.”
Niet de zoveelste cursus
De manier waarop de jonge manager en de wijze mentor met elkaar samenwerken lijkt klassiek: op geregelde tijdstippen voeren ze face-to-facegesprekken waarbij ze ideeën over leiderschap en management uitwisselen. “Dat is iets dat ik echt niet wou”, legt Roemers uit. “Een klassieke managementcursus sprak mij totaal niet aan. Ik kan een bedrijf leiden. Ik sta al sinds 2004 aan het hoofd van Taurus-i Consulting Services. Ik wou iets bijleren over peoplemanagement, over hoe ik een team moet motiveren. Sommigen zeggen dat je streng moet omgaan met je mensen. Een andere keer hoor ik dan weer dat je ze moet verwennen. Op de duur weet je niet meer wat de juiste aanpak is. Ik was er tamelijk snel van overtuigd dat Adrienne Axler mij daarbij zou kunnen helpen.”
Axler is van Tsjechische afkomst. Haar ouders vluchtten na de Russische invasie in 1968 naar Nederland. Ze werkt al sinds 1990 bij Sodexo. Ze klom gestaag op in de hiërarchie en kwam aan de leiding te staan van Sodexo Belux. Zij slaagde erin de opdracht voor de productie en de verdeling van dienstencheques binnen te halen. Een contract dat daarvoor aan grote concurrent Accor Services toekwam. In 2008 werd Axler algemeen directeur voor West- en Zuid-Europa. Sindsdien pendelt ze tussen Parijs en Brussel. Toch heeft ze nog tijd voor haar mentoropdrachten.
Axler: “Ik probeer de jonge manager mee te geven hoe je mensen kan motiveren en hoe je ze leert verantwoordelijkheid op te nemen. Een manager uit de y-generatie maakt duidelijk dat hij of zij dat ook van mij verwacht. Ze eisen ook feedback van de gesprekken. Dat is iets wat mij opvalt bij de jonge managers: ze stellen hoge eisen aan een manager. Van mij zeggen ze trouwens dat ik hetzelfde doe met mijn medewerkers.”
Axler en Roemers besloten om in het mentortraject de platgetreden paden te verlaten. “Het verloopt vrij informeel”, legt Roemers uit. “We spreken elke maand of elke anderhalve maand af voor een gesprek. De onderwerpen liggen niet echt vast, maar het gaat dus expliciet niet om een klassieke managementcursus.”
Ze willen ook meer doen dan louter gesprekken voeren over hoe je een team moet leiden. Zo heeft Axler Roemers uitgenodigd om in Parijs een strategisch comité bij te wonen. Op die vergadering waren mensen van de Europese afdelingen uitgenodigd. De teams stelden er hun resultaten voor. Roemers: “Het viel me op dat Adrienne zeer proactief te werk gaat in de appreciatie van het werk van haar mensen. Ze stapt persoonlijk op hen af en geeft ze complimenten als ze goed gepresteerd hebben. Ik moet toegeven dat ik dat bij Taurus-i Consulting Services anders aanpakte. We zeggen gewoon dat we als team goed gewerkt hebben en dat was het. In de sector van de IT-consulting had ik steevast gehoord dat je je medewerkers niet te veel schouderklopjes mag geven, want voor je het weet komen ze opslag vragen.”
Axler bevestigt dat die vergadering voor Roemers zeer leerrijk was. “Uit de evaluatie achteraf bleek dat het voor hem toch een nieuwe ervaring was. Voor hij bij Taurus-i aan de slag ging, had hij wel bij Deloitte gewerkt als consultant, maar dergelijke meetings waren nieuw.” Roemers: “Het resultaat is dat ik nu zelf ook schouderklopjes geef aan mijn medewerkers. Het mentorproject loopt nog tot eind dit jaar, maar dat is dus al het eerste resultaat.”
Maatschappelijke plicht
De topmanager van Sodexo benadrukt dat ze haar mentorwerk niet als een soort tussendoortje beschouwt. “Ik zie dat werk als een soort van maatschappelijke plicht”, zegt ze. “We moeten onze ervaring als manager aan de volgende generatie doorgeven. Sommigen zijn van mening dat dat niet zo belangrijk is omdat de jongeren steeds beter geschoold zijn. Ik ga daar niet mee akkoord. Voor mij is dit trouwens niet het laatste project waarbij ik een jong talent begeleid. Ik zal het in de toekomst nog doen zoals ik al jaren probeer het aantal vrouwen in topfuncties in bedrijven op te trekken. Mijn mentoring van vrouwelijke medewerkers past in het project om de gender diversity in de bedrijven te doen toenemen. Het zou natuurlijk een goede zaak zijn als meer managers die taak op zich zouden nemen, maar als ik sommige collega’s erover aanspreek merk ik dat niet iedereen ervoor in de wieg is gelegd.”
ALAIN MOUTON
“We moeten onze ervaring aan de volgende generatie doorgeven” Adrienne Axler
“Een klassieke managementcursus sprak me totaal niet aan. Ik weet hoe ik een bedrijf moet leiden” Rob Roemer
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier