‘Jong talent begeleiden is een plicht’

© Kris Van Exel

Jean-Pierre Clamadieu CEO Solvay

“Ik heb deelgenomen aan dit project met als doel jonge talenten een beter inzicht te geven in de functie van de CEO. Ofwel zullen ze hun eigen zaak opstarten en die leiden, ofwel zullen ze zich opwerken tot bedrijfsleider in een bestaande onderneming. Velen beschouwen de verantwoordelijkheden van een CEO als uniek en complex. CEO for 1 day helpt om een en ander te demystificeren.

“Jong talent begeleiden en ondersteunen is niet zomaar een optie, het is de plicht van elke CEO. Wie zich in de bevoorrechte positie bevindt een onderneming te leiden, leidt ook een boeiend leven vol unieke ervaringen. Die ervaringen delen met de volgende generaties is een meerwaarde voor iedereen.

“Loïk-Maël was niet alleen een toeschouwer, maar was ook actief betrokken bij de vergaderingen. Zijn maturiteit en kennis bleven niet onopgemerkt. Solvay is een gevarieerd bedrijf met een historiek van meer dan 150 jaar, waarin voldoende ruimte is voor zulke opportuniteiten. Loïk-Maël kijkt er naar eigen zeggen naar uit om op zo’n plek te kunnen werken.

“Hij is een ambassadeur van de millennialgeneratie. Nieuwsgierigheid, behendigheid en durf zijn de belangrijkste vereisten van die groep. Millennials zijn niet zomaar op zoek naar een job in eender welk bedrijf. Ze willen een positieve bijdrage leveren aan de onderneming en de hele wereld. Bedrijven moeten creativiteit en gedurfde initiatieven dan ook stimuleren en ondersteunen. Het Solar Impulse-project, waarbij Solvay nauw betrokken was, is daar een mooie illustratie van. Initieel was er veel scepsis, maar dankzij onze doorzetting en overtuiging slaagden we in onze missie.”

Loïk-Maël Nys Student Solvay Brussels School

“CEO zijn lijkt me uitdagend, belonend en fascinerend. Maar je kunt onmogelijk worden wat je niet kent. Wat de rol van een CEO precies inhoudt, was voor mij niet helemaal duidelijk. CEO for 1 day was de uitgelezen kans om daar meer over te weten te komen. Mijn stage bij McKinsey was al een waardevolle introductie in de bedrijfswereld, maar nu kreeg ik de kans om diezelfde wereld door een overkoepelende bril te bekijken. Een onbetaalbare ervaring.

“Na elke vergadering volgde een korte debriefing. Ik kon uitgebreid vragen stellen. Jean-Pierre Clamadieu beantwoordde die eerlijk en transparant. Hij gaf me een beter inzicht in de onderliggende dynamiek in de job van CEO.

“De belangrijkste les die ik geleerd heb, is dat een goede leider altijd bereikbaar is. Er wordt nog te vaak verondersteld dat CEO’s moeilijk aanspreekbaar zijn. Jean-Pierre Clamadieu behandelt zijn chauffeur op dezelfde manier als zijn hoofd strategie: met veel respect.

“Ik heb geleerd dat ik eigenlijk geen student meer ben. Het is tijd om nieuwe uitdagingen te omarmen. Hoewel finance mijn grote passie is, wil ik mijn eerste werkervaringen niet tot dat domein beperken. Op 22-jarige leeftijd heb je onvoldoende ervaring om te kiezen.

“Onze generatie is kieskeurig en veeleisend. Millennials hebben hoge verwachtingen van hun werkgevers. Ik ook. Alles wat we doen, moet bijdragen tot een betere wereld. Toegevoegde waarde creëren in de job, is cruciaal. Ook de touwtjes in handen houden is een must. Ik wil werken in een onderneming die de veranderingen omarmt. Ik wil nieuwe uitdagingen, omgevingen en mensen ontdekken.”

Dit is een initiatief van het executive-searchbureau Odgers Berndtson. Vijf Belgische CEO’s ontvangen vijf masterstudenten van de Solvay Brussels School.

Roel Van Espen, fotogra?e Kris Van Exel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content