John Buyckx (59) Bij gratie van de patiënt
Het bureau van directeur John Buyckx (59) bereik je via een wirwar van ziekenhuisgangen. In het Gentse fusieziekenhuis AZ Sint-Lucas heten die gangen vol glorie van weleer eigenlijk ‘straten’.
Buyckx zit met zijn bureau in de oudste vleugel van het ziekenhuis, maar lacht wat graag weg dat zijn toch winstgevende ziekenhuis ouderwets zou overkomen. “Wij zijn hier letterlijk een hypermoderne ziekenhuisvleugel aan het bijbouwen.”
Het winstgevende ziekenhuis heeft een ‘omzet’ van 240 miljoen euro en een personeelsbestand van ruim 2200 werknemers. Dat is het jongste jaar licht toegenomen en zoals alle zorginstellingen kampt ook het AZ Sint-Lucas met een tekort aan verpleegkundigen.
Toen de voormalige baas van het congrescentrum Flanders Expo een jaar geleden aan het roer kwam van AZ Sint-Lucas, was hij vooral gelukkig dat hij een non-profitorganisatie mocht leiden. Die overstap komt als sluitstuk voor een lange commerciële carrière in de privésector. Die voerde hem langs GIB, de beruchte videotheekketen Superclub, de apotheekketen Multipharma, Ikea en Carpetland België en Frankrijk.
Vergde de ziekenhuiswereld een grote aanpassing?
JOHN BUYCKX. “Een ziekenhuis is complexer dan een bedrijf. Dat komt omdat de patiënt altijd centraal staat. Tegelijk is het onze opdracht om financiële en kwalitatieve resultaten te boeken. Bovendien zijn we voor onze financiering afhankelijk van de overheid en van de bijdragen van de artsen in het ziekenhuis. We hebben dus minder vrijheid en meer beperkingen. De veelheid van processen maakt ook dat we te maken hebben met veel overlegstructuren. Een beslissing nemen, duurt dus ook langer. Daarom is het hier nog niet saai. Onze sector is in volle evolutie. En dat is boeiend.”
Hebt u zich moeten omscholen?
BUYCKX. “Ik had in mijn carrière al enige vaardigheid ontwikkeld in peoplemanagement, maar ik heb wel moeten bijleren. Gelukkig was er in het ziekenhuis al veel kennis aanwezig. Er bestaat een degelijk beleidsplan dat om de negen jaar herzien wordt.”
Waarop lag de jongste maanden dan de focus?
BUYCKX. “Wij zijn volop bezig met het professionaliseren van het management en werken veel aan technieken voor de kwaliteitsborging in het ziekenhuis.
“We proberen al enkele maanden het ziekenhuis klaar te stomen voor een GCI-accreditatie. Dat is een erkende kwaliteitsnorm voor ziekenhuizen. Vergelijkbaar met de ISO-normen voor productiebedrijven.
“Voorts investeren we veel in het contact met huisartsen. Daarom organiseren we medische avonden voor bepaalde artsenkringen en hebben we ons bedrijfsblad Focus helemaal herzien.”
Het AZ St-Lucas heeft in Gent nogal wat concurrentie. Onder andere van het UZ Gent en het ziekenhuis Maria Middelares. Hoe positioneert u het ziekenhuis?
BUYCKX. “Wij zijn het op tien na grootste ziekenhuis van Vlaanderen, gemeten naar aantal bedden. Wij zien onszelf als een groot stedelijk ziekenhuis, want meer dan de helft van onze patiënten komt uit Gent. Voorts kiezen we voor een aantal specialismen waarin we voortrekker kunnen zijn. Dat zijn bijvoorbeeld oncologie met de borstkliniek, de daggeriatrie, de neurochirurgie en zeker ook de kraamkliniek. Wij zijn een babyvriendelijk ziekenhuis en hebben de op een na grootste kraamkliniek van Vlaanderen (na St-Augustinus in Wilrijk). Die specialismen zijn overigens geen eigenzinnige keuze van de directie, ze zijn organisch gegroeid.”
Artsen hebben de reputatie eigenwijs te zijn. Hoe hebt u dat aangepakt?
BUYCKX. “Het is mij beter meegevallen dan gedacht. Blijkt dat de artsen een grote openheid hebben naar het ziekenhuis en veel interesse voor het beleid dat we voeren. Er is trouwens heel weinig verloop. Momenteel werken hier nog altijd 198 artsen en negentien in opleiding.”
R.B.
“We proberen al enkele maanden het ziekenhuis klaar te stomen voor een GCI- accreditatie”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier