Jobplatform met focus op diversiteit
Talentree is een jobplatform dat focust op expats en hun partners, hoogopgeleide migranten en buitenlandse studenten die na hun studies in België willen blijven.
Overal in Europa hebben migranten lagere slaagkansen op de arbeidsmarkt dan de autochtone bevolking. België doet het daarin slechter dan alle andere EU-landen: de tewerkstellingsgraad van allochtonen tussen 20 en 64 jaar bedraagt nog geen 50 procent, terwijl bij de autochtonen ruim 70 procent aan de slag is. Die kloof is de grootste in de Europese Unie, en voor hoogopgeleiden is ze zelfs nog meer uitgesproken. Zij hebben bovendien vaak laaggekwalificeerde banen via tijdelijke arbeidsovereenkomsten.
“Iedereen kent het cliché van de buitenlandse universitair die hier noodgedwongen werkt als poetshulp”, zegt Hannelore Waterschoot. “Dat is een verspilling van talent.” Daarom richtte ze een goed jaar geleden Talentree op: een jobplatform voor hoogopgeleid, internationaal en multicultureel talent. “We maken een selectie op basis van een vragenlijst, onlinetesten en een interview, en verzamelen de interessante profielen op ons webplatform. Bedrijven kunnen die bekijken, maar ze kunnen hier ook zelf vacatures plaatsen.”
Talentree telt meer dan 750 profielen van kandidaten uit 96 landen. Hannelore Waterschoot: “Diversiteit op de werkvloer biedt heel wat troeven voor bedrijven, bijvoorbeeld bij het aanspreken van nieuwe klantensegmenten en bij het uitbreiden naar nieuwe regio’s. Helaas vinden ze vaak moeilijk de weg naar die doelgroep. Talentree kan hen daarbij helpen.”
Organisaties zoals Accenture, Vlerick Business School, BICS (een onderdeel van de Proximus-groep) en Stad Gent doen al een beroep op het jobplatform. Maar ook start-ups als Showpad en Xpenditure gebruiken Talentree om hun vacatures in te vullen met hoogopgeleide mensen met een multiculturele achtergrond. Het initiatief kreeg steun van het acceleratieprogramma Start it @KBC en kon rekenen op een Europese subsidie van 110.000 euro. Later dit jaar volgt een investeringsronde die de uitbouw verder moet ondersteunen.
24 procent
van de migranten in België is hoogopgeleid, volgens een studie van de OESO.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier
Talentree
-
Maatschappelijke zetel:
Heusden-Gent
-
Sector:
ICT - Informatica: services, consultancy, software
-
Toegevoegde waarde:
26508