JEAN-PIERRE DE LAUNOIT. VERDRIET OM BELGIE ?
Ooit behoorde de familie de Launoit met de holdings Brufina, Cofinindus en (in gezamenlijk beheer met baron Léon Lambert) Compagnie Bruxelles Lambert tot één van de financiële pijlers van België. Maar sinds de overname in 1982 van de Bank Brussel Lambert (de fusiebank is even oud als Trends) door een aantal investeerders rond Albert Frère en Paribas deemsterde het belang van de familie weg. Met deze operatie verdween, net als bij de overname van de groep Empain door onder meer Paribas, en van de Generale Maatschapij door Suez, een stukje België (zie ook Ekonomie en Ondernemen, blz. 59 en 64).
Graaf Jean-Pierre de Launoit, de voorzitter en kersverse gedelegeerd bestuurder van Royale Belge (inmiddels na een zogenaamde reddingsoperatie door Frère en Groep Brussel Lambert gekontroleerd door het Franse UAP), blijft nuchter bij deze vaststelling : “De invloed van onze familie was vooral een kwestie van persoonlijke relaties, minder van kapitaal. De overnames van Belgische ondernemingen liggen in het verlengde van de internationalizering van de ekonomie. We moeten bescheiden blijven. Royale Belge kon zich slechts handhaven dankzij de financiële positie van UAP, dat zijn Belgische poot de volledige operationele autonomie geeft in de Benelux. “
Ietwat paradoksaal vond met de internationalizering van onze ekonomie de laatste twintig jaar ook een zekere vervlaamsing plaats. De Launoit (60 j.) : “Er ontstond een Vlaamse ekonomische elite, die zijn plaats opeist in de Belgische ekonomie. ” Onze opmerking dat Royale Belge, met 77 miljard premie-ontvangsten in 1994 de tweede grootste Belgische verzekeraar (na Fortis AG), geen Vlaamse gedelegeerd bestuurder heeft, wuift hij echter weg. “De dag dat er zich meer kompetente Vlamingen aandienen, zullen ze doorstoten naar de top. ” Twee adjunkt-direkteurs en de sekretaris van Royale Belge zijn Vlamingen, zegt hij… in het Frans, overigens. “Kom volgend jaar terug en ik spreek Nederlands, ” aldus de in Leuven geschoolde ekonomist en dokter in de rechten.
Ook het feit dat er (volgens een studie van de KU-Leuven) slechts 20 % Vlamingen zijn in de ekonomische top in België vindt de Launoit irrelevant. “Vlamingen leveren de eerste minister, de goeverneur van de Nationale Bank en spelen een belangrijke rol in het artistieke milieu, ” zegt de kunstminnende zakenman (en voorzitter van de Koningin Elisabethwedstrijd) die bekendstaat om zijn hoofse stijl. “Ik vind de positie van de vrouw in de ekonomische wereld des te schrijnender. “
Dit jaar kwam Royale Belge overigens in het nieuws, toen het (net als de Generale Bank voor de bankprodukten) de verzekeringspartner werd van De Post. Is dit het voorspel van een latere privatizering ? “We hebben geen konkrete plannen, ” replikeert de Launoit. “Maar op het eerste zicht lijken we niet de aangewezen kandidaat. “
JEAN-PIERRE DE LAUNOIT (ROYALE BELGE) Weinig Vlamingen in de ekonomische beslissingscentra ? Met de positie van de vrouw is het erger gesteld.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier