Jean-Christophe Bencteux (50) Nieuwe fan van België

Is: algemeen directeur België & Luxemburg voor Amgen

Vrije tijd: lopen, skeeleren, skiën, fietsen, gitaarspelenJean-Christophe Bencteux heeft er zijn eerste jaar als algemeen directeur BeLux van Amgen bijna opzitten, maar vertrekt misschien alweer binnen twee jaar. ‘s Werelds grootste biotechbedrijf verkast zijn countrymanagers doorgaans om de drie jaar. Bencteux is bijna drie decennia actief in de farmasector, maar pas nu toe aan zijn eerste buitenlandse post. En het smaakt naar meer, zegt Bencteux, die in Fourmies nabij de Frans-Belgische grens werd geboren en na zijn studies biochemie in Rijsel 24 jaar in Chambéry in de Franse Alpen leefde. Bencteux stond na zijn studies op het punt om leraar te worden, maar koos toch voor de farmasector, waar hij een rist functies als medisch afgevaardigde en verkoopdirecteur bijeensprokkelde en de gouden tijden mee beleefde. De stroom van nieuwe farmaproducten is intussen flink opgedroogd, maar Amgen vormt een uitzondering op de regel. “Wij lanceren bijna elk jaar een nieuw product”, zegt Bencteux, die intussen tien jaar voor Amgen werkt.

JEAN-CHRISTOPHE BENCTEUX. “Om familiale redenen wou ik Frankrijk nooit verlaten. Ik heb bij mijn eerste vrouw vijf kinderen. ( denkt na) Dochters van 29, 28 en 19 en zonen van 26 en 18. Ik was het even kwijt. ( schatert) De kinderen zijn uitgezwermd over de wereld en hebben ons nu minder nodig, en mijn tweede vrouw zag een vertrek wel zitten. Zij nam ontslag en samen met ons zoontje van drie wonen we nu in Brussel. En intussen realiseren we ons dat het aangenaam is om expat in België te zijn. Ik voel me hier echt goed en hoop langer dan drie jaar te kunnen blijven.”

Wat doet Amgen in België?

BENCTEUX. “We tellen ruim honderd werknemers, van wie zowat zestig voor commerciële activiteiten en administratie. Daarnaast zijn ongeveer vijftig mensen actief in O&O, waarvoor ik slechts deels verantwoordelijk ben. België is een ‘hub’ voor het Midden-Oosten, Israël, Turkije, Griekenland en Portugal, en is na de VS het belangrijkste centrum voor klinische tests. Alle producten van Amgen zijn ook in België getest.”

Hoe anders is het werken met Belgen?

BENCTEUX. “Belgen hebben de reputatie van bon vivants te zijn, en terecht. Mijn voorgangers – ik ben de derde Fransman op rij die hier baas is – hadden me gezegd dat het aangenaam zou zijn en dat klopt. Je krijgt hier minder gedoe rond je hoofd. ( lacht) De mensen zijn hier ook polyvalenter. Dingen die men in Frankrijk zou doen met drie of vier mensen, doet men hier met één iemand.”

België doet er lang over om nieuwe medicijnen toe te laten op de markt.

BENCTEUX. “Het maakt de zaken nodeloos gecompliceerd. Het is paradoxaal dat België mee aan de kop staat voor farmaceutisch onderzoek – voor Amgen komt België tweede na de VS – en dat de producten hier pas als een van de laatste op de markt komen. Gelukkig zijn wij nog niet echt door getroffen door de crisis. Wij werven zelfs nog aan. Maar het weegt wel dat de overheid steeds naar onze sector kijkt voor nieuwe belastingen. Dat getuigt niet bepaald van een goede langetermijnpolitiek.”

Wat wil u hier de komende twee jaar nog doen?

BENCTEUX. “Ik wil absoluut Nederlands leren om volop te profiteren van mijn contacten. Ik verwacht ook minstens drie jaar nodig te hebben om het complexe politieke bestel te begrijpen. En ik heb mijn sportactiviteiten moeten opschorten, omdat het zo druk was. Daar hoop ik weer werk van te kunnen maken. Dit jaar ben ik alleen maar dikker geworden, want hier eet je goed. ( klopt lachend op de buik)”

Be.L.

“Belgen hebben de reputatie van bon vivants te zijn, en terecht”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content