Je moet maar durven
Op zijn 54ste blijft Jos B. Peeters jong van geest en dynamisch. Risicokapitaal, zo lijkt het, is een bron van jeugd. Peeters is de pionier van het risicokapitaal in ons land. Ooit moet er een laan in een wetenschapspark naar hem worden genoemd.
Knight/Trimark kocht vorige week het Belgisch-Britse Quartz Capital Partners. De Amerikaan is de grootste marktmaker op Nasdaq, de Amerikaanse schermenbeurs voor groeiers, en wil die rol ook spelen op Easdaq, de Europese evenknie van die beurs. In die strategie past de overname. Quartz Capital is een initiatief van Peeters en Hubert Velge, en werd in 1996 gesticht in Londen. Quartz is academisch van sfeer en blijft ver weg van de glazen kantoorkolossen van de Londense Docklands. Quartz dichtte het gat tussen gespecialiseerde financiële kennis voor kleine en voor grote ondernemingen. Tot dan toe ontbrak in Europa een zakenbank voor ondernemingen gefinancierd door durfkapitaal. Op de klantenlijst staan bijvoorbeeld Pixtech, Orthovita, Option International, Gruppo Formula. Risicokapitaal treedt binnen in een vroeg stadium, Quartz verzorgt de aansluitende fase door groeifinanciering na de kinderziekten, een eventuele introductie op Easdaq vervolledigt dit drieslagstelsel.
Peeters had nog ander nieuws te melden vorige week: Quest for Growth, de eerste privak, boekt mooie cijfers. QfG is zijn kind. De start van Quest ging aanvankelijk minder vlot dan verwacht. Een fonds van hightechbedrijven lukt in een hoogconjunctuur minder snel dan rechtstreekse participaties in (eventueel gehypte) beloftevolle starters. Over het eerste kwartaal van 2000 groeide de nettoactiefwaarde van Quest for Growth van 31,7 naar 46,6 euro. Flink wat meerwaarden in de portefeuille werden verzilverd.
La joie de trouver is hét cultuurkenmerk van het westen: de watermolen, de bril, het buskruit, het drukken, de mechanische klok zijn hier gevonden in de Middeleeuwen. Peeters past in die diepe stroming. Onverzadigbare nieuwsgierigheid noemt de Kempenaar zijn wezenstrek. Hij kocht met zijn echtgenote, Kristien Vanroose, aan de Dijle in Leuven een royaal pand, samengesteld uit de Jonge Sint-Jacob en de vroegere brouwerij De Hopbloem, dat uitgroeit tot een centrum voor innovatiefinanciering. Moderniteit raakt traditie: in de tuin staat een stadsmuur van de twaalfde eeuw, de Dijle heeft nog een werkende watermolen. Leuven is een stad die een Belgische Cambridge kan worden voor de hightechsector. Gemiddeld zeven bedrijven ontstaan nu per jaar aan de KU Leuven. De afstand naar Zaventem is minimaal en het leefklimaat van het Brabantse Loven aantrekkelijk.
Jos Peeters scoorde in de voorbije zeven jaar een hattrick: hij was de architect van Easdaq, een medestichter van Quartz en masseerde geleidelijk Capricorn Venture Partners tot een belangrijke speler in de herrijzenis van het durfkapitaal in België (of juister: in Vlaanderen, want durfkapitaal is met de Gimv, Creafund, Rendex, IT Partners en vijfenveertig andere fondsen een hoofdzakelijk Vlaams verschijnsel).
Jos Peeters pionierde in de jaren tachtig met BeneVent (van de groep Almanij-Kredietbank) in het risicokapitaal. Veel geblaat en weinig wol was het resultaat. Peeters: “Geen Belg, zelfs geen Europeaan, had in 1980-1990 serieuze ervaring met risicokapitaal, we waren allemaal beginnelingetjes. De neergang van het risicokapitaal in België in de jaren tachtig is bovendien veroorzaakt door het niet-functioneren van een tweede markt.”
Bij het begin van het derde millennium stijgt de temperatuur in het risicokapitaal. “Ik voel bijna lijfelijk dat er veel beweging en dynamiek is. Denk bijvoorbeeld aan de poging van de Gimv om Alpinvest over te nemen en te dingen naar een eersterangsplaats bij de Europese hightechfondsen. De Amerikanen zakken af naar Europa, ook dat is een indicatie. Vandaag zijn er heel wat meer ervaren mensen op de Europese markt.”
Jos Peeters kon na BeneVent partner worden in het nieuwe Benelux-kantoor van Barings Venture Partners, maar was, zegt hij, op een leeftijd gekomen om voor eigen rekening te werken. In 1993 werd Capricorn Venture Partners gesticht met 50% van het kapitaal in handen van Peeters, 40% van Barings Partners Equity, 5% van Hubert Velge (chief executive officer van Quartz Capital Partners) en 5% van Philippe Haspeslagh (professor van Insead). Het stichtingsjaar van Capricorn Venture Partners was het dieptepunt van het Europese risicokapitaal. Er was haast geen frank meer te vinden. De nieuwe risicofinancier verdiende het beleg op zijn brood met advieswerk. Dat had hij geleerd tijdens zijn jaren voor (het ondertussen verdwenen) PA Technology in Eigenbrakel. Jos Peeters is doctor in de natuurkunde van de KU Leuven en PA Technology toonde de bruggen tussen technologie en markt.
In december 1992 vroeg de Nederlander Bert Twaalfhoven van de European Foundation for Entrepreneurial Research aan Peeters om ideeën op papier te zetten voor de stimulering van durfkapitaal in Europa. De vraag van Twaalfhoven leidde tot het boek Realising Investment Value. Peeters: “Al schrijvend rijpte het idee om in navolging van Nasdaq een Europese schermenbeurs te stichten. Op 11 juli, sindsdien voor mij meer dan een symbolische feestdag, schreef ik een voorstel uit over een Easdaq. Van de dertien punten uit dat memorandum zijn er elf verwezenlijkt. Rond Easdaq moet een dienstenindustrie worden opgebouwd met gespecialiseerde advocaten, vaktijdschriften, analisten, zakenbanken.” Aan die uitzaaiing heeft Peeters het zijne bijgedragen.
frans crols
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier