‘ Je mag niet alles aan de vrije markt overlaten’
De Insead Alumni Association of Belgium gaf haar 25ste Innovation Prize aan een voorvechter van het delen van kennis: Robert Cailliau, de medeontwikkelaar van het worldwide web. In dezelfde geest zijn twee ‘Innogators’ gelauwerd. Het zijn innovatieve starters die van kennisdeling een business maken: Fabien Pinckaers van OpenERP en Simon Dewulf van het Ieperse Creax.
Robert Cailliau werkte voor het CERN, het onderzoeksinstituut voor elementaire deeltjes in Genève, toen hij samen met Tim Berners-Lee zijn schouders zette onder het project voor het wereldwijde web. Dankzij hun systeem van hypertekstkoppelingen kan informatie wereldwijd via het internet worden verspreid. Tim Berners-Lee tekende in 1989 de standaarden uit. Robert Cailliau, een burgerlijk ingenieur uit Tongeren, ontwikkelde mee de eerste Mac-browser en was een belangrijke promotor. Hij is doctor honoris causa van verschillende universiteiten en Commandeur in de Leopoldsorde. “O zeker, ik ben tevreden”, zegt Cailliau. “Maar tientallen, honderden mensen hebben meegewerkt aan het web. Het zou goed zijn om die personencultus los te laten. Wij zijn ontvangers, niet noodzakelijk de schuldigen of de enige daders.”
Dat CERN een publieke instelling was, ziet professor bedrijfsinnovatie Christoph Loch van Insead als een van de redenen voor het succes van het www. “Een privaat bedrijf had die uitvinding ook kunnen doen, maar op een zeer beperkende manier. Het www is een publiek goed. Het kan door iedereen worden gebruikt. Als het gebruik niet kan worden beperkt, kan er ook geen omzet en winst mee worden gemaakt. De VS-ideologie dat je alles aan de vrije markt moet overlaten, klopt niet”, stelt Loch.
Anti-Facebook
Robert Cailliau is intussen 63 en niet meer actief bij CERN. Hij blijft vanuit de buurt van Genève vechten voor de oorspronkelijke waarden van het web: openheid en het recht van iedereen om controle te hebben over zijn eigen informatie. Hij is positief over Wikipedia, maar kritisch over webmail en sociale netwerken. “Mijn e-mails laat ik nooit op een server staan.” Evenmin vind je hem op Facebook – toch niet als het van hem afhangt. “De gebruiker heeft er geen enkele controle over zijn informatie”, zegt Cailliau. Hij vergelijkt Facebook met godsdiensten die verbieden dat hun leden uitstappen. “Je kan je Facebook-profiel niet wissen. Enkel inactief maken.” Hij zit daarmee op één lijn met Tim Berners-Lee, die vindt dat sites zoals Facebook de universele informatieruimte van het www in stukken opbreken en hun eigen regels opleggen. Net zoals de ‘apps’ die Apple zo graag propageert.
robert van apeldoorn en benny debruyne. bewerking bruno leijnse en erik bruyland
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier