JAPPIE, DE AUTORITAIRE ROERGANGER
Met ijzeren hand leidt Jan Pieter De Nul (59) zijn gelijknamige baggergroep. Maar Jappie – zoals iedereen hem noemt – dwingt bij vriend en vijand respect af. Dankzij moedige risico’s en uitstekende vakkennis wist hij in één generatie tot de top van de internationale baggerfirma’s door te dringen. Bovendien laat de ondernemer zich omringen door topmensen, waar hij – ondanks zijn autoritaire karakter – goed naar kan luisteren. Dat verklaart het enthousiasme van zijn loyale medewerkers.
Ook de tandem met Dirk De Nul (52), die de bouwpoot onder zijn bevoegdheid heeft, fungeert uitstekend. De broers vullen elkaar goed aan. De afstandelijke Jappie is de duidelijke leider van de groep. Als grote roerganger start hij de initiatieven op, terwijl de charmantere Dirk voor de afwerking zorgt. Als verzamelaar schuimt de benjamin van de familie alle kunstveilingen af. Op de nieuwe hoofdzetel van de groep hangt een keur van jonge schilders. Tegelijk is hij bij Rock Affligem betrokken.
Jan Pieter daarentegen is meer een natuurmens. Elke zondagmorgen – als hij thuis is tenminste – gaat Jappie met de hond wandelen in het aanpalende bos van zijn villa in Meldert. Ook levert de ondernemer groentjes uit zijn moestuin aan de hele familie. In de herfst nodigt hij alle kinderen uit de buurt uit om kastanjes voor de eekhoorns te rapen. Nochtans gruwelt Jan Pieter van organisaties zoals Greenpeace, die volgens hem niet gehinderd door enige kennis van zaken de grootste onzin uitkramen: “Ik heb een grondige hekel gekregen aan boskabouters die ons komen zeggen wat ethisch en onethisch is.”
Hoewel zijn schoonzus een politica is – ex-Spiritvoorzitster Annemie Van de Casteele – botst de eigenzinnige baggerboer geregeld met de overheid. Zo veroordeelde de correctionele rechtbank van Dendermonde hem in 2002 samen met Dirk tot drie jaar cel – waarvan twee weken effectief – wegens omkoping van een belastinginspecteur. Deze negatieve ervaring is absoluut taboe, maar heeft de band tussen beide broers nog versterkt.
Toch lacht het familiebedrijf met de idealistische principes van corporate governance. Over opvolging wordt ook met geen woord gerept. Nochtans heeft Jappie twee kinderen aan de universiteit, die Geologie en Rechten studeren. Maar of zij ook in de onderneming stappen, blijft strikt geheim. Privacy is heilig. Niemand twijfelt echter aan de kracht van Jan Pieter om minstens nog een decennium de touwtjes strak in handen te houden. “Als de tijd rijp is – maar hij voelt zich nog véél te jong – zal hij wel de nodige maatregelen treffen,” vertrouwt een vriend des huizes ons toe. Aan Türschluss-paniek – zo noemt psycholoog Manfred Kets de Vries de angst van sommige ondernemers om de fakkel van hun bedrijf door te geven – lijdt hij niet.
Nog altijd bezit de familie 100 % van de aandelen. Met een vermogen van 548,72 miljoen euro prijkt de familie De Nul op de dertiende plaats van de Trendslijst van honderd rijkste families van België . Ondanks het kapitaalintensieve karakter van de sector heeft de groep tijdens de recente baggeroorlogen steeds haar onafhankelijkheid weten bewaren.
E.P.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier