‘JAPAN HEEFT NOG STIJGINGSPOTENTIEEL’

Fondsbeheerders die zijn gespecialiseerd in Japanse aandelen, zijn relatief optimistisch over Abenomics. Joël Le Saux volgt Japan al sinds 1996 voor instellingen zoals Lazard, Crédit Agricole Asset Management en Crédit Suisse. Hij heeft meerdere jaren in Japan gewoond en beheert sinds enkele maanden het fonds Oyster Japan Opportunities. Le Saux wijst erop dat traditionele langetermijnbeleggers — zoals pensioenfondsen — voorzichtig zijn gebleven en niet hebben deelgenomen aan de recente hausse. “Abenomics zal op korte termijn wellicht werken, maar het is vooral een uitdaging op middellange termijn. Er zullen drie of vier kwartalen nodig zijn voordat de impact van de hervormingen voelbaar is in het tekort op de lopende rekening van Japan. De daling van de yen is vooral gunstig geweest voor exportbedrijven, die 20 procent van de arbeidskrachten vertegenwoordigen, maar het zal vooral belangrijk zijn ook kleine en middelgrote ondernemingen te doen deelnemen aan de relancebeweging.”

Vincent Strauss, de beheerder van het fonds Magellan bij Comgest, is eveneens een fervent voorstander van Japanse waarden. Hij is zijn Japanse team blijven versterken toen de grote internationale fondsbeheerders de Japanse markt verlieten. “Voor de eerste keer heb ik de indruk dat iemand zijn schouders wil zetten onder de structurele hervormingen die Japan nodig heeft. Ik denk dat de rentabiliteit van de Japanse bedrijven zich herstelt. De bedrijven werden niet altijd beheerd in het belang van de aandeelhouders. Dat is nu aan het veranderen. Gezien het huidige niveau van de marges is het waarderingspotentieel gigantisch in vergelijking met de Verenigde Staten, waar de marges op historisch hoge niveaus staan en alleen maar kunnen dalen.”

Ook Joël Le Saux is van mening dat de lage rentabiliteit van de Japanse privésector alleen maar kan verbeteren. “Beleggers gedragen zich doorgaans helemaal anders naarmate het rendement op het eigen vermogen boven of onder 7 procent ligt. De Japanse markt is deels van de radar verdwenen doordat de bedrijven eerder inzetten op de werkgelegenheid dan op de rentabiliteit. De depreciatie van de yen zal leiden tot een stijging van de inflatie en van de rentabiliteit van het eigen vermogen (tot 9 % in 2013). Er is de komende maanden dus nog heel wat stijgingspotentieel, ongeacht hoe Abenomics werkt op middellange termijn. In het deflatoire klimaat van de jongste jaren wilden Japanse bedrijven vooral liquiditeiten behouden. Veel ondernemingen uit mijn beleggingsuniversum beschikken over grote hoeveelheden liquiditeiten, waarmee ze geen blijf weten. Als de inflatie terugkeert, zullen ze snel begrijpen dat ze actiever moeten zijn. Dan zal heel waarschijnlijk beweging in dat geld komen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content