Janus US All Cap Growth Fund (ISIN: IE0004444828 )

In de categorie Amerikaanse aandelen is de winnaar het Janus US All Cap Growth Fund. Beheerder John Eisinger verwacht een voor actief beheer gunstig 2010.

Waaraan zijn uw uitstekende prestaties in 2009 te danken?

JOHN EISINGER: Ondanks de schommelingen op de markt weken we niet af van onze methode: het kiezen van bedrijven die een kapitaalrendement genereren dat hoger ligt dan de kost van kapitaal en die een korting bieden ten opzichte van hun intrinsieke waarde. Eind 2008 hebben veel beleggers defensieve aandelen gekocht omdat die minder risicovol waren. Die waren echter niet altijd goedkoop. Wij kopen geen aandeel omdat het defensief is. Als het niet voldoet aan onze criteria, kopen we het niet. De daling van de markten heeft het mogelijk gemaakt voor ons om aandelen van uitstekende bedrijven te kopen tegen zeer voordelige prijzen.

Wat zijn uw vooruitzichten voor de VS?

EISINGER: Gezien de onzekerheid en de gevolgen die ze kan hebben, denk ik dat 2010 opnieuw gunstig zal zijn voor actief beheer: de selectie van aandelen van bedrijven waarvan de evolutie niet te veel afhangt van de economie. Specialisten verwachten in het eerste halfjaar een winstgroei van 40 % tot 50 %. Die stijging zal volgens ons het vertrouwen van CEO’s in de toekomst versterken. Het zal hen ertoe aanzetten om te investeren in het bedrijf, wat kan bijdragen tot een stabilisering van de tewerkstelling.

Is uw strategie defensief of dynamisch?

EISINGER: Evenwichtig. Ons fonds belegt in drie thema’s. Ten eerste in bedrijven die profijt kunnen halen uit de zwakte van de economie om marktaandeel af te snoepen van andere bedrijven of die herstructureringen zullen doorvoeren om een cashflow te genereren die de verwachtingen overtreft en die nog niet in de koersen verwerkt is. Leveranciers zouden moeten kunnen profiteren van een herstel van de bedrijfsinvesteringen. Ten tweede in bedrijven met een sterke balans die niet bijzonder gesmaakt worden door de markten met een dividendrendement van 4 tot 6 % . Op termijn zal dat terugvallen naar de historische niveaus van 2 à 3 % en zullen hun winsten samen met de economie verbeteren. In afwachting betalen ze echter een aantrekkelijk rendement. Ten derde in groeibedrijven die ondanks een economische vertraging op lange termijn kunnen groeien.

Tot wie richt uw fonds zich?

EISINGER: Het doel van ons fonds is om een maximale alfa te genereren via ten eerste een flexibele en opportunistische benadering: de beheerder kan selecteren uit om het even welke categorie van aandelen: large cap value, small capgrowth, enzovoort en ten tweede een geconcentreerde portefeuille met 30 tot 50 aandelen: aangezien de portefeuille alleen bestaat uit de beste leerlingen van de klas is het niet nodig om te beleggen in een groot aantal aandelen. Janus US All Cap Growth Fund streeft niet naar het kopiëren van een index. Om de rendementen te verhogen, kan het fonds worden gecombineerd met een ETF die een grote index volgt. (C)

Door Béatrice Denis

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content