Jan Peeters (42): ‘De schroom voor de publieke cloud verdwijnt’

Managing director Jan Peeters werkte achttien jaar bij banken en verzekeraars voor de ICT-consulent Accenture, de laatste vier jaar als een van de zes managing directors van Accenture. Anderhalf jaar geleden stapte hij over naar Avanade Belgium, de joint venture van Accenture en Microsoft, die in 2000 is opgericht om de Microsoft- oplossingen voor bedrijfsbeheer te promoten, nu bekend onder de noemer Dynamics. Die leveren ruim het grootste deel van de omzet van de Belgische vestiging, die met haar 110 werknemers een klein broertje binnen Avanade is. Dat heeft 30.000 personeelsleden en ruim 2 miljard dollar (1,7 miljard euro) inkomsten.

De jongste jaren waren de resultaten van Avanade Belgium wisselend. Nu is de trend stevig positief?

JAN PEETERS. “We sluiten ons boekjaar eind augustus af met een groei van ongeveer 5 procent (vanaf een omzet van 18,1 miljoen in 2016, nvdr). Volgend jaar willen we 10 procent groeien. Toen ik overkwam van Accenture, waren we daar nog vooral bezig met kostenoptimalisatie en arbitrage op de dagtarieven van onze offshore en nearshore productiecentra. Die trend is aan het keren. Er is meer en meer vraag naar digitale projecten, agile werken (snelle programmeercycli, nvdr) en opleveringen op korte termijn. Ik zie daar veel kansen voor werkgelegenheid in België. Het probleem is dat hier niet genoeg jongeren afstuderen in ICT. Er zijn ook te weinig ervaren mensen.”

Jullie werken hard aan rekrutering. Wat levert dat op?

PEETERS. “Het afgelopen jaar deden we in België veertig aanwervingen. In die periode zijn ongeveer twintig medewerkers vertrokken. Dat legt veel druk op de medewerkers. We mikken op een verloop van 10 à 15 procent. Nu zitten we aan 20 procent. Gelukkig kunnen we een beroep doen op een internationale organisatie met 600 mensen in Frankrijk en 300 in Nederland.”

Het gros van uw omzet komt uit software voor bedrijfsbeheer. Wat zijn de uitschieters?

PEETERS. “De energieproducenten en -leveranciers in België gaan informatie uitwisselen via een centraal platform, Atrias, op basis van Microsoft Dynamics. We werken ook voor een aantal Waalse en Vlaamse nutsbedrijven (o.a. Ores, het Waalse Eandis, nvdr).

“In retail hebben we de Telenet-winkels als klant. Ook buiten retail groeien we. We hebben twee grote contracten voor Dynamics 365 gesloten, de cloudversie: één in entertainment en één in de bouw, met een ex-klant van Cegeka.

“Wij helpen ook datacenters te migreren naar de publieke cloud van Microsoft, Azure. De schroom voor de publieke cloud is aan het verdwijnen.”

Hoe afhankelijk bent u van Accenture?

PEETERS. “Wij zijn het Microsoft-platform binnen Accenture. Zij werven geen Microsoft-specialisten aan. Accenture als verkoopkanaal is goed voor de helft van onze omzet. De andere helft komt via onze rechtstreekse verkoop aan klanten, typisch de grotere kmo’s.”

Waar hangt uw bonus op het einde van het jaar vanaf?

PEETERS. “Omzetstijging. Behouden van mensen. Een correcte marge. Diversiteit in de mensen die we aanwerven.”

En die marge is?

PEETERS. “Die ligt in de lijn met die van Accenture. Hun operationele winstmarge lag vorig jaar dicht bij 15 procent.”

B.L.

“Ik zie veel kansen voor werkgelegenheid in België”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content