Jammer van de crisis

Het toerisme boerde vorig jaar niet slecht. En als Zuidoost-Azië geen roet in het eten had gegooid, waren de resultaten nóg beter geweest.

In de toeristische sector heeft de Zuidoost-Aziatische crisis duidelijk sporen nagelaten. Volgens voorlopige ramingen van de World Tourism Organisation nam het reizigersaantal in 1997, vergeleken met het jaar voordien, wereldwijd met 3,8% toe tot 617 miljoen eenheden. De toeristische inkomsten stegen dan weer met 3%, tot afgerond 18.400 miljard frank. Positieve cijfers, maar zonder de crisis in het Oosten waren die nog beter geweest. De groei van het reizigersaantal had 5,5% en die van de recette 5% kunnen bedragen.

Voor 1998 voorspelt de toerismeorganisatie in Zuidoost-Azië overigens een nulgroei. Vooral bestemmingen als Australië en Nieuw-Zeeland, die het moeten hebben van bezoekers uit deze regio, worden de grote verliezers. “Alleen landen met zeer aantrekkelijke prijzen zullen nog scoren, zoals onder meer Thailand, Maleisië en Indonesië,” zegt Enzo Paci, de chef-statisticus van de organisatie.

De crisis weegt zwaar. Tal van Amerikaanse en Europese luchtverbindingen met de crisislanden worden geschrapt. In de tweede helft van 1997 zag Cathay Pacific het aantal passagiers vanuit Zuidoost-Azië naar Hongkong met 35% dalen, het aantal reizigers naar Japan nam zelfs af met 70%. Nog een illustratie van de slechte gang van zaken: kamers in de Sarawak Hilton in Maleisië worden verhuurd tegen bodemprijzen, tot 1800 frank per nacht.

De grote groeier voor 1997, nog steeds volgens de World Tourism Organisation, is Afrika. Het aantal bezoekers steeg er met 7,4%, terwijl de inkomsten er met bijna 5% op vooruitgingen. Vooral Zuid-Afrika, Tanzania, Zimbabwe en (opnieuw) Marokko zijn hoe langer hoe meer geliefd. Een slechte presteerder was Europa. Met groeicijfers van 3,6% (aantal reizigers) en 2% (inkomsten) zaten de Europese landen beneden het wereldniveau.

Bekeken per land blijft Frankrijk de drukst bezochte natie ter wereld met maar liefst 66,8 miljoen bezoekers in 1997. Inzake omzet blijft de topvijf in vergelijking met 1996 status-quo: op kop staan de VS, gevolgd door Italië, Spanje, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

En België? Dat staat opnieuw op de twintigste plaats wat de toeristische inkomsten betreft. Vandaag is ons land goed voor een marktaandeel van 1,34%.

MARK VRIJENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content