JAGER OP INDIANENVERHALEN
De Antwerpse projectontwikkelaar Land Invest Group (LIG) voert een procedure tegen de nieuwssite Apache wegens laster en eerroof. Topman Marc Schaling is de stroom van “insinuaties” beu.
Land Invest Group (LIG) eist een schadevergoeding van een kwart miljoen euro van Apache. De man achter LIG is de flamboyante veertiger Marc Schaling. De Hagenees is het beu dat Apache voortboomt op een verhaal over de Antwerpse Renault-site. “Telkens als Apache ons contacteerde, vroeg ik om schriftelijk vragen te stellen, wat niet gebeurde”, aldus Schaling. “Waarop het insinuaties als feiten publiceerde. Omdat andere media het verhaal klakkeloos overnemen, nemen we nu actie.”
Renault Retail Group Belgium verkocht de lege Renault-garage aan de Antwerpse Tunnelplaats op 21 december 2012 voor 5,82 miljoen aan NV Kouter. Diezelfde dag nam Land Invest Group via de vennootschap Tunnelplaats de garage over voor 9,25 miljoen euro.
Kouter wordt geleid door Maurice De Velder, de gewezen topman van het ondertussen failliete Think Media, die in 2009 na een schikking werd veroordeeld tot een straf met uitstel in een fraudedossier. “Ik kende Marc Schaling omdat hij in Nederland net als ikzelf actief was in glossy media”, getuigt De Velder. “Ik kocht heel wat panden in de buurt bij mijn kantoor. Iedereen verklaarde mij zot omdat ik initieel 6 miljoen wilde betalen voor het pand van Renault. De verkoop en herverkoop gebeurden dezelfde dag, om dubbele registratierechten te vermijden.”
LIG onderhandelde later tevergeefs met de stadsadministratie om aan de Tunnelplaats 15.500 vierkante meter te mogen bouwen. Het vastgoedbedrijf haalde in september 2014 zijn gelijk bij het Antwerpse schepencollege voor de bouw van een toren van 44 meter en 17.600 vierkante meter oppervlakte.
Connectie naar N-VA
Apache insinueert dat LIG eind 2012 zoveel geld wilde betalen, omdat het erop speculeerde dat het via zijn connecties bij de N-VA – dat net de gemeenteraadsverkiezingen had gewonnen – een vergunning zou krijgen om meer te bouwen dan het ruimtelijk uitvoeringsplan toeliet. Voormalig COO van LIG is Joeri Dillen, tot augustus 2014 kabinetschef van burgemeester Bart De Wever. Dillen eist 100.000 euro van Apache. Erik Van der Paal, die bij LIG de commerciële politiek mee uitwerkt, is een goede kennis van De Wever, maar ook van veel PS’ers.
De voorbije jaren bleef Apache op deze nagel kloppen. Het antwoord van de Nederlander op de aantijgingen stond eind 2014 al uitgebreid in Trends. “Het is ons vak goede contacten met alle politici en bewindslui te hebben”, zei Schaling over zijn connecties. “Onze grootste projecten hebben we binnengehaald onder het vorige stadsbestuur. Een speculatie op betere vergunningsvoorwaarden bij de aankoop van de Renault-garage is waanzinnig. De verkoopcompromis dateert van juni 2012, lang voor de verkiezingen. Toen betaalden we al een voorschot van 1,3 miljoen euro. Dat doe je niet in de hoop op een voorkeursbehandeling.”
De Velder: “De onderhandelingen waren inderdaad al veel langer bezig. Bij de verkoop werd trouwens gestipuleerd dat een deel van het rendement van een eventueel gunstig bouwregime naar mezelf en ultiem naar Renault zou vloeien. Dat LIG met de hoge verkoopsprijs speculeerde op een gunstige vergunning is een indianenverhaal, net als de link die Apache legt tussen mij en Optima.” “Je kan veel over Schaling & co zeggen, maar dit dossier verliep koosjer”, aldus een concurrent voor de Renault-site.
Sanering Verkerk
Schaling kwam anno 1998 in België toen hij samen met Erik Van der Paal de Belgische tak van het Nederlandse Hans Verkerk Keukens wilde saneren, zonder succes. In 2008 stortte hij zich op vastgoedprojecten in Diegem en Wijnegem. Dat deed hij met de Mechelse aannemer Willemen, waarmee Van der Paal toen verbonden was.
Eind 2010 richtte Schaling SIF op, de rechtsvoorganger van LIG. Dat gebeurde in overleg met het pensioenfonds Ogeo Fund, dat later de helft van de aandelen overnam. Van der Paals PS-connecties hebben een stevige vinger in de pap bij Ogeo. Als SIF-voorzitter benoemde Schaling Luc Van den Bossche, die ook mandaten had in Van der Paals bedrijven. Het voormalige SP-kopstuk was ook betrokken bij Optima, dat een nauwe relatie had met LIG als afnemer van panden voor zijn klanten. De vader van Marc Schaling trad begin deze eeuw nog op voor een groep Nederlandse aandeelhouders van Optima.
Met het kapitaal van Ogeo, het netwerk van Van der Paal en de commerciële slagkracht van Optima werd Marc Schaling een van de sterkste vastgoedspelers in Antwerpen. “Optima Global Estate was een belangrijke makelaar voor ons”, zegt Schaling over de Gentse groep, die uitstel van betaling vraagt via een WCO. “Tot er een juridische oplossing is, weten we soms niet hoe we een project moeten inschatten. Dat is niet prettig.”
HANS BROCKMANS, ILLUSTRATIE JENS CLAESSENS
Met het kapitaal van Ogeo, het netwerk van Van der Paal en de commerciële slagkracht van Optima werd Marc Schaling een van de sterkste vastgoedspelers in Antwerpen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier