IZEGEM. AFGEBORSTELD

Het familiebedrijf PDC Brush produceert per dag tot 200.000 borstels. Het bewijst dat alledaagse produkten niet noodzakelijk ook op een alledaagse produktielijn worden vervaardigd.

Ooit werkten er in Izegem en omstreken duizenden mensen voor de nu zo goed als vergane borstelindustrie. Het survival of the fittest-principe heeft vandaag echter gezorgd voor een grote schoonmaak. Het familiebedrijf PDC Brush, momenteel geleid door Carl Decoopman (zoon van de stichter), is een van die survivors. Met een omzet van zowat een half miljard frank mag PDC Brush als middelgroot worden beschouwd. De firma maakt een vrij alledaags en dus ook veel gebruikt produkt aan : borstels én schoonmaakartikelen voor huishoudelijk gebruik. Het gamma gaat van toiletborstels tot veegborstels, van stofblikken tot raamwissers, van mattenkloppers tot handvegers, enzovoort.

Alledaagse produkten betekenen niet noodzakelijk een alledaagse produktielijn. De bijna 50 werknemers van PDC Brush zagen zopas hun volgehouden inspanning richting kwaliteit beloond met een getuigschrift van erkenning : de Iso 9002-norm. Carl Decoopman : “Ook onze branche lijdt onder de moordende konkurrentieslag met de lage-lonenlanden. Wij bewijzen door een vrij hoge toegevoegde waarde dagelijks dat we die kompetitie aankunnen. We hebben een wereldwijd gepatenteerd systeem dat vrij geavanceerd is. Maar toegevoegde waarde betekent ook : de loonkost zoveel mogelijk in de hand houden. Met andere woorden, automatizatie is een noodzaak geworden. Als we de loonkost tot 15 % van de totale kost kunnen drukken, zitten we goed in de markt. “

PDC Brush, een snelgroeiend bedrijf zoals de omzetcijfers van de voorbije 25 jaar overtuigend aangeven (12 miljoen frank in 1971), mag zich in de Benelux marktleider noemen. Export is een must en lukt opperbest tot in de verste uithoeken van de wereld, tot in Nieuw-Zeeland toe. Carl Decoopman zelf is een maniak inzake innovatie. Vandaag pakt PDC Brush uit met het modernste machinepark van de hele sektor.

PDC Brush uit Izegem heeft ook nog een zusterbedrijf in Roeselare dat enkel en alleen bezemstelen aanmaakt. Interbrush is goed voor 200 miljoen frank omzet. Carl Decoopman waagt met deze firma nu de grote sprong voorwaarts : de overstap van houten naar stalen stelen, die “in eigen beheer” zullen worden geproduceerd (en niet meer door derden). Hij investeert daartoe 130 miljoen frank en hoopt dat de omzet van Interbrush in 1996 ook zowat verdubbeld zal zijn. Wie zei ook weer dat de borstelindustrie in en rond Izegem van de kaart is geveegd ?

CARL DECOOPMAN (PDC BRUSH EN INTERBRUSH) Er is nog toekomst voor de borstelindustrie, op voorwaarde dat men innoveert en automatizeert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content