Israëlisch water laat Vlaanderen koud

Flanders Investment & Trade kreeg onvoldoende geïnteresseerden bijeen voor een bezoek aan de Israëlische waterbeurs Watec. Israël kijkt nochtans niet op een inspanning om zijn watertechnologie te promoten.

Watec 2011, de beurs voor watertechnologie die vanaf 15 november plaatsvindt in Tel Aviv, trok in zijn vorige editie 20.000 bezoekers. Van Belgische bedrijven echter geen spoor in Tel Aviv. Ondanks een informatieronde van Flanders Investment & Trade laten Belgische bedrijven het afweten op Watec. Er wordt geen officiële trip georganiseerd en er zijn geen Belgische exposanten. Waterleau, dat waterzuiveringsprojecten heeft in Egypte en Marokko, gebruikt helemaal geen Israëlische technologie, meldt woordvoerster Anissa Temsamani. Bij Aquafin zegt Danny Baeten, directeur Procesinnovatie en Informatiesystemen: “De technologie is ons bekend, maar we gebruiken ze niet. We hebben ook geen plannen om dat te doen”. Dezelfde toon bij de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening. “Israël scoort uiteraard sterk in efficiënt watergebruik en beveiliging. Maar we hebben geen concrete plannen voor samenwerking”, stelt Kathleen De Schepper, afdelingshoofd communicatie van VMW. Van de engineeringgroep Keppel Seghers kregen we geen reactie.

Booky Oren, voorzitter van Watec 2011, gaf bij de voorstelling in mei al ronduit toe dat het moed vergt om naar Israël te komen. Israël is vijf uur vliegen en de veiligheidcontroles op de luchthaven zijn uitputtend.

Gimv verkocht tijdens de zomer zijn enige directe investering in de waterbranche, het Duitse VAG Armaturen, een specialist in kleppen en andere oplossingen voor de water- en afvalwater industrie. “We sluiten zeker niet uit dat het in de komende periode alsnog tot investeringen in die sector komt”, laat Gimv-woordvoerder Frank De Leenheer weten.

Sexy

Watec is nochtans het uithangbord van een strategische sector in een land met een structureel watertekort van 45 procent. Assaf Barnea, chief executive officer van Kinrot Ventures, noemt de watermarkt “sexy, maar moeilijk”. Kinrot heeft zijn zetel in de orthodoxe Kibbutz Lavi en noemt zich met dertien starters ‘s werelds grootste gespecialiseerde zaaikapitaalfonds in watertechnologie.

Sexy is de markt zeker. Dat bewijzen de conferenties en de tentoonstellingen. In augustus was er World Water Week in Stockholm en daarna volgden exposities in het Indiase Gujarat, Manila, Tokio, Peking, Los Angeles, Sjanghai, Kuala Lumpur en Ho Chi Minh Stad. “Watec is maar één beurs van de vele”, zegt Sahana Singh, de uitgeefster van het Singaporese vaktijdschrift Asian Water.

De drukte op het beursfront staat in contrast met een analyse van Global Water Intelligence vorig jaar. De marktonderzoeker schatte dat er jaarlijks maar 90 miljoen euro durfkapitaal gaat naar de watersector, die wereldwijd 380 miljard euro omzet. Global Water Intelligence zag twee redenen. De versnippering van de watermaatschappijen beperkt het bereik van individuele technologieën. En de doorlooptijd tussen proof of concept en eerste verkoop is algauw vijf jaar. De non-profitmaatschappijen hebben geen stimulans om risico’s te nemen met nieuwe technologie en hebben bovendien het geld niet.

Starters knuffelen

De Israëlische overheid probeert een en ander te overbruggen. Kinrot startte als incubator in 1993 en is sinds vorig jaar in handen van AguaAgroFund, een groep van Israëlische, Amerikaanse en Duitse joodse investeerders. Zowat 85 procent van de financiering van de start-ups van Kinrot komt van het Office of the Chief Scientist, de overheidsdienst die vergelijkbaar is met het Vlaamse IWT. Kinrot levert de rest en zoekt op zijn beurt partners voor opvolginvesteringen. In december sloot Kinrot een strategisch partnerschap met GE Power & Water, dat zijn investeringen in Israëlisch cleantechonderzoek opdrijft. In januari kreeg TACount, dat bacteriële vervuiling binnen minuten opspoort, een toezegging voor mogelijk 2 miljoen euro van Hutchison Water International Holdings uit Singapore, waarmee ook het Israëlische ontziltingsengineeringbedrijf IDE Technologies samenwerkt. De enige andere opvolginvestering in een Kinrot-participatie tot nog toe was Eltav Wireless Monitoring, dat ruim drie jaar geleden bijna drie miljoen kreeg van een groep privé-investeerders.

Kinrot profiteerde mee van het promotieprogramma Israël NEWTech – Novel Efficient Water Technologies, dat de overheid in 2006 opzette. NEWTech wou de Israëlische export van watertechnologie in vier jaar tijd verdubbelen, een naam maken in watertechnologie en buitenlandse investeringen aantrekken. Het gaat om technologie voor in waterbeheer, -zuivering, -ontzilting, -beveiliging en irrigatie. Er kwam geld om academische research en incubators te financieren, professionals op te leiden via researchbeurzen en om lokale start-ups via mentorschappen te begeleiden. Tien miljoen euro ging naar de Water Technologies Accelerator (WaTech) van de nationale watermaatschappij Mekorot voor het organiseren van betasites. Ondernemers – ook buitenlandse – kunnen hun procédés daar lokaal uittesten en een visitekaartje verwerven om investeerders te overtuigen. “Maak uw fouten in het Hebreeuws”, prijst Booky Oren aan. Omgekeerd krijgt WaTech-eigenaar Mekorot, een overheidsbedrijf, toegang tot de modernste technologie. WaTech selecteerde in de afgelopen jaren zo’n twintig ideeën uit een kleine 600 voorstellen. Om daar bedrijven van te maken, heeft WaTech dan weer een partnerschap met Kinrot.

Export verdubbelt in twee jaar

Internationaal probeert Israël landen te interesseren in het idee om bilaterale – bijvoorbeeld Israëlisch-Belgische – investeringsfondsen en researchinstellingen in watertechnologie op te zetten. WaTech werkt al samen met Siemens en noemt PUB, het wateragentschap van het geavanceerde Singapore, een “strategische partner”. Mekorot sloot al samenwerkingsakkoorden af met waterautoriteiten in onder meer Los Angeles, Peking, Melbourne, Buenos Aires en Madrid. “Wij zullen licentieformules uitwerken voor lokale nutsbedrijven”, belooft Booky Oren.

De staatssteun boekt resultaat. Het ministerie voor Industrie, Handel en Werk schatte de Israëlische export van watertechnologie in 2010 op 1,13 miljard euro en rekent op een verdubbeling in 2012. Waterrecyclage in de mijnbouwindustrie in Zuid-Afrika, Latijns-Amerika en Australië staat hoog op de lijst, net als ontzilting. IDE Technologies, dat wereldwijd al 400 ontziltingsinstallaties claimt, won in mei een tweede bestelling voor een ‘groene’ ontziltingsfabriek in het Chinese Tianjin, die haar capaciteit verdubbelt.

Mensenrechten

Volgens Jacob Lempert, de commissaris van Flanders Investment & Trade in Tel Aviv, plant Israël ongeveer 612 miljoen euro aan investeringen in nieuwe drinkwaterinfrastructuur. In augustus tekende het land nog een contract van 295 miljoen euro met de nationale watermaatschappij Mekorot voor zijn vijfde ontziltingsfabriek. Ontzout water uit de Middellandse Zee moet tegen 2014 zestig procent van de Israëlische behoeften aan drinkwater dekken, stelt WaTech. Daarnaast recycleert Israël ongeveer 75 procent van zijn huishoudelijk afvalwater voor de landbouw. De purperen buizen zijn overal in het landschap te zien.

Mensenrechtenactivisten wijzen op het misbruik dat Israël maakt van water als wapen tegen de Palestijnen. Een speciaal comité van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten bezocht onlangs via Egypte voor het eerst in 43 jaar de Gazastrook en rapporteerde over de Israëlische “collectieve bestraffing” van de bevolking. Een expliciet voorbeeld is volgens het VN-comité het gebrek aan hulp bij het herstel van de watervoorziening en de afvalwaterbehandeling in Gaza. Het VN-comité kreeg geen toegang tot de bezette gebieden. Israëlische bronnen reageren dat het land op watergebied meer doet voor de Palestijnen dan in de Oslo-akkoorden voorzien. Volgens hen laten de Palestijnen kansen liggen door onwil en incompetentie.

BRUNO LEIJNSE IN ISRAËL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content