ISRAEL
Lokt Antwerpse diamantairs
Zondag jl. werd in het Israëlische diamantcentrum Ramat-Gan in Tel Aviv een offensief gestart tegen de Antwerpse Pelikaanstraat, het Vlaamse diamantcentrum. Aanleiding : de gerechtelijke onderzoeken in de Scheldestad naar onrechtmatige praktijken in, en vooral rond, financiële ondernemingen in de diamantsector.
Op uitnodiging van onder meer Israëlische banken vlogen Vlaamse journalisten waaronder een verslaggever van Trends naar Tel Aviv. De boodschap daar luidde : diamantairs kunnen winstgevender en discreter werken in Israël. “In één slag wordt bij een investering in Tel Aviv al het zwarte geld uit Antwerpen witgewassen,” aldus Hans Knoop, de PR-consultant van het Israëlische charme-offensief. “Dat is heel wat anders dan de heksenjacht in België.” Tzafir Anbar, de hoogste official voor de sector : “Wij stellen tenzij er sprake is van een criminele oorsprong geen vragen naar de herkomst van de nieuwe investeringen.”
Onderzoeksrechter Yvo Moeyersoen, die we contacteerden vanuit het Israëlische diamantcentrum en die de onderzoeken naar Bank Max Fischer en de State Bank of India in Antwerpen leidt, zet zich af tegen de indruk als zou hij de diamantsector in Antwerpen willen aanpakken. “Er is geen sprake van een onderzoek tégen de sector,” zegt hij geërgerd. “De sector vaart er goed bij als de rotte appels uit de mand verdwijnen. Onrechtmatige praktijken zijn een vorm van concurrentievervalsing tegenover hen die zich correct gedragen. De sector zal gelouterd uit het onderzoek komen.” Een Antwerpse handelaar die we aantreffen op de beursvloer in Ramat-Gan : “Eerlijke mensen hoeven niet te vluchten.”
ShlomoOshman, hoofd van de diamantafdeling van de Union Bank of Israel (de grootste diamantbank van Tel Aviv) : “Tot nog toe konden de diamantairs en onze landgenoten in Antwerpen rekenen op veel goodwill, dat verandert nu. Bovendien worden de EU-banken strenger wat de kredietwaarborgen betreft. Wij zullen diamantairs die naar Ramat-Gan delokaliseren met open armen ontvangen. Vergeet niet dat de sector erg beweeglijk is. Men is met de steentjes zo de grens over.” De plaatselijke overheden zwaaien met enkele belastingvoordelen zoals een winstbelasting op een maximumpercentage van 1,35 % van de omzet om diamantairs te lokken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier