Ish Ait Hamou: Merecedes-Benz Best Dressed Man 2015 Vip
In de categorie Vips wint Ish Ait Hamou de Award Mercedes-Benz Best Dressed Man 2015, én de H&M Style Award 2015. “Allright!”, rolt als een vreugdekreet over het terras van brasserie Canal in Vilvoorde wanneer Trends Style Ish feliciteert.
In korte tijd verwierf Ish Ait Hamou, een 28-jarige Vilvoordenaar met Marokkaanse wortels, als jurylid van het populaire VTM-programma So You Think You Can Dance een vertrouwde plek in menige Vlaamse huiskamer. Ondanks zijn hoge aaibaarheidsfactor werd snel duidelijk dat de supersportieve en energieke Hamou (Ish volstaat in de dagelijkse omgang) zijn plek in het panel niet als knuffelmarokkaan had veroverd. Nee, hij liet zich kennen als een man met vele gezichten en zo mogelijk nog meer talenten.
Achttien jaar was Ish toen hij als choreograaf aan de slag ging voor Adidas in Duitsland. En hoewel beweging hem in het bloed zit, buigt hij zich dagelijks over de schrijftafel. Om met zijn meer dan 89.000 fans op Facebook in dialoog te gaan (jawel, hij maakt er een erezaak van om zijn fans persoonlijk te beantwoorden) en om boeken te schrijven. Hart hard verscheen in 2014 en verkocht meer dan 10.000 exemplaren. Dit jaar volgde Cécile, dat de hele zomer lang bovenaan de bestsellerlijsten prijkte. Geen bevliegingen van bellettrie die meedobberen op de golven van zijn tv-bekendheid, maar uitingen van zijn echte passie: verhalen vertellen.
Misschien beginnen met het verhaal over uzelf. Wie is Ish Ait Hamou?
Ish Ait Hamou: “Ik ben een eenvoudige jongeman van 28 uit Vilvoorde die het geluk had heel veel mensen te mogen ontmoeten en veel te mogen zien. Dat heeft mij gevormd tot wie ik ben – een jongeman die zijn verhalen wil delen met anderen. Die verhalen zijn een creatieve combinatie van alles wat ik heb gezien, gelezen of gehoord van andere mensen. Ik hou mij niet zozeer bezig met het vak zelf, met het medium zelf, maar wel met de boodschap die erin kan zitten en met het samenbrengen van mensen. Ik wissel graag informatie uit met andere mensen. Een missie zou ik het niet noemen, veeleer een levenshouding. Ik weet niet wat over twee of over voer jaar mijn concrete doelen zullen zijn. Wat ik wel weet, is dat het contact met mensen mij enorm interesseert en centraal zal staan in alles wat ik nog zal doen. Het is wat mij gelukkig maakt.”
Ik ben een jongeman die zijn verhalen wil delen met anderen
En als u daar een beroepscategorie op zou kunnen plakken?
“Dan ben ik geen choreograaf, geen regisseur van kortfilms, geen schrijver, maar creatief in het algemeen. Ik ben bang dat als ik bijvoorbeeld zeg ‘ik ben auteur’, dat dan meteen zou betekenen dat ik niets anders meer zou kunnen zijn. Dat ik onbewust kansen zal missen. De richting die het zal nemen, zal vermoedelijk afhangen van wie ik nog ontmoet in mijn leven.”
U laat u niet op sleeptouw nemen door uw huidige bekendheid.
“Als ik iets wil opbouwen wil ik het uit mijzelf doen, met mijn kwaliteiten, niet vanwege van mijn bekendheid. Morgen kent niemand mij nog. Of morgen verhuis ik naar een land waar niemand mij kent. Het enige wat ik kan meenemen, is mezelf.”
En nu bent u Best Dressed Man 2015.
“Zonder meer een verrassing. Ook mijn vrienden reageerden een beetje met ongeloof. ‘Jij, Ish, Best Dressed Man, jà?’, zegden ze – met zo’n monkellachje, weet je wel. Het is altijd een eer om gewaardeerd te worden door bepaalde mensen. Mensen die voor je hebben gestemd, mensen binnen een bepaalde organisatie die je hebben opgemerkt – uiteraard doet dat deugd. Het voelt fijn om te weten dat mensen appreciëren wat je doet, wat dat ook is en hoe groot of hoe klein die appreciatie ook is. Elke persoon die mijn werk heeft opgemerkt of interesse toont, daar ben ik supertrots op.”
Het is altijd een eer om gewaardeerd te worden door bepaalde mensen.
De tegenstand was nochtans niet van de poes: Alex Callier, Jani Kazaltzis, Marcel Vanthilt, Gérald Wathelet, Zdenek Stybar, Max Colombie, Kobe Desramault, Louis Talpe, Sean Dhondt, Wim Ballieu, Tom Waes, Anthony Vaccarello, Ozark Henry. Heren met karakter en heren met uitstraling.
“Toen ik die mannen zag, dacht ik niet dat ik veel kans maakte. Al die mensen zijn heel actief bezig met muziek, mode, sport… Ik weet ook wel waar ik mee bezig ben, maar heb het altijd moeilijk de juiste draagwijdte ervan in te schatten. Ik sta niet stil bij de vele dingen die ik doe. Het is soms raar als ik zie dat wat ik doe reactie teweegbrengt. Telkens als iemand mij aanspreekt of aankondigt met ‘de bekende…’ klinkt dat mij raar in de oren.”
Wie had volgens u ook mogen winnen?
“In termen van levensstijl en ook smaak vind ik Sean Dhondt heel sterk. Zijn kledingkeuzes, zijn creatieve keuzes, zijn muziek… zie ik iemand met een heel uitgesproken mening. Dat vind ik heel aantrekkelijk. Hij weet wat hij wil en waar hij naartoe wil: hij doet niets zomaar. Alex Calier vind ik ook top. De muziek en het visuele rond Hooverphonic vind ik absolute klasse. Toen ik hem op de site van Best Dressed Man zag, dacht ik: amai!”
STIJL IS EEN OPTELSOM
Maar Best Dressed Man is meer dan wat je aanhebt, wat je draagt?
“Voor mij zijn je kleren een puzzelstukje van wat je ziet en wie je bent. De kleren die je draagt, dat is waar je je goed bij voelt in je omgeving – en het is die hele omgeving die mij boeit. Die omgeving typeert je meer als persoon. Het is dus meer dan een leuke jeans en een tof T-shirt. Stijl is een optelsom.”
Hoe zou u uw eigen stijl omschrijven?
“Simpel. Op gevoel. In die twee waarden geloof ik stellig. Ik ben ervan overtuigd dat simpliciteit eenvoud mensen enorm aantrekt. Als ik kijk hoe ik mijn boeken schrijf: ik gebruik een simpele taal. De boodschap is voor mij belangrijk. Ik probeer niet het mooiste stukje literatuur te schrijven. Ik probeer mijn personages tot leven te brengen op een simpele manier: wie zijn ze, wat beweegt hen, wat voelen ze, waarom nemen ze die of die beslissing…”
Voor mij zijn je kleren een puzzelstukje van wat je ziet en wie je bent.
Staat u met die houding ook wat los van de modefenomenen, van de esthetiek van de dag?
“Ja, ik sta los van de meeste modegrillen, uitgezonderd schoenen. Ik ben dan misschien wel geen shoe addict (lacht), maar ik heb wel een zwak voor schoenen. Maar in het algemeen ben ik niet ondergedompeld in een wereldje waar iedereen meegaat met het nieuwste van het nieuwste. Ik apprecieer kleding enorm, maar de nieuwste trends zijn geen dwang.”
“Ik kom uit een visuele wereld. Kostuums maken een groot deel uit van mijn werk op het podium, in het theater, met de dansers… Ik heb drie jaar voor Adidas gewerkt, ik was choreograaf van de voorstelling van hun nieuwe lijnen. Elk jaar was er dat grote event in Nürnberg, waar hun hoofdkwartier is. Uit alle hoeken van de wereld kwamen de verantwoordelijken voor de marketing van het merk daar samen om hun strategie te bespreken en de nieuwe lijnen te aanschouwen. Ik kreeg thema’s indoor/outdoor en moest daar een hele show rond maken. Hoe je de dansers, modellen aankleedt, helpt de boodschap meegeven die je wil vertellen, dus kleding speelde een cruciale factor in mijn show. Voor mij geldt: simpele kleding, simpele broeken en shirts waar ik mij goed in voel.”
En uw favoriete schoenen.
“Ik heb een grote schoenenkast waarbij alle schoenen zichtbaar zijn. Niet achter glas of zo, gewoon een open kast met hokjes. Als ik die al die schoenen zie, denk ik: waar koken die allemaal vandaan? (lacht)? Ik had vroeger niet altijd wat ik wou. Ik speelde voetbal en basket en ik danste, maar ik zag anderen met de nieuwste Jordans. Dat had ik nooit: ik had altijd uitstekende schoenen, maar nooit de allerlaatste modellen omdat die veel te duur waren. Misschien is het daar begonnen… (grijnslacht). Eén ding moet ik eerlijk bekennen: het zijn er te veel voor één persoon. Mijn favoriete paar? Mijn boots van Timberland. Het enige paar schoenen dat er goed blijft uitzien, ook al zijn ze versleten. Sneakers zijn cool als ze nieuw zijn, maar eenmaal versleten zijn ze én minder comfortabel én niet even netjes.”
DRAGEN IS NIET AANHEBBEN
Wanneer is een man goedgekleed?
“Een man is goedgekleed als hij de kleren kan dragen dragen in meerdere betekenissen van het woord. Als je niet het gevoel hebt dat hij iets aan hééft, snap je? Nee, hij loopt er zelfverzekerd mee rond. Je ziet soms mannen die zich hullen in topmerken, met vele lagen en alles piekfijn in orde, maar je ziet vooral dat ze iets dragen. Mooi is als je dat vaststelt: he owns it. Ik ken mensen die pakken dragen maar je merkt dat ze hen ongemakkelijk zitten. En ik ken mensen uit de businesswereld die in kostuums rondlopen alsof het joggingpakken zijn, zó gemakkelijk. Ik vind het geweldig als je je kleding eigen kan maken. Ik heb een vriend, elke keer als ik hem zie denk ik: ik moet pakken beginnen te dragen. Het ziet er zo cool uit. Maar als ik dan effectief een pak aan heb, denk ik: nee, dat is het niet. (schatert) Ander voorbeeld: een kameraad van mij uit Luik is een echte fashion addict. De dingen die hij koopt, daarvan denk ik: wat is dít?! Maar hij verrast me telkens weer met zijn combinaties omdat het er altijd zo super uitziet. Hij heeft die smaak, die stijl, die visie, dat zelfvertrouwen die ervoor zorgen dat het klopt als hij het draagt. Alsof het artikel plots zijn doel gekregen heeft.”
Ik ken mensen uit de businesswereld die in kostuums rondlopen alsof het joggingpakken zijn, zó gemakkelijk.
Volstaat het om goed gekleed te zijn om stijl te hebben?
“Ik denk het niet. Stijl verdien je met je houding: dit is wie ik ben. Hoeveel knopen sluit je, hoe doe je alles aan, hoe combineer je de dingen…. Kortom: de invulling van de kledij bepalen de stijl. Ik kan mijn kleren aan alle mensen hier op het terras geven en iedereen zal die op zijn eigen manier dragen. Wel, die invulling, dát is stijl.”
Moet het puntgaaf zijn, of koester je een zeker je-m’n-foutisme?
“Beide. Bij momenten probeer ik welbewust bepaalde combinaties uit, een andere keer trek ik dan weer aan wat in mijn handen valt. Het hangt natuurlijk af van wat je die dag moet doen.”
EEN MODESHOW IS EEN QUIZ
Wat vinden we, behalve schoenen, we nog in uw kleerkast?
“Weinig truien, veel T-shirts en veel hemden. Ik hou van hemden. Ik rol de mouwen altijd op, zodat het T-shirts in de vorm van een hemd worden.”
Hebt u een voorkeur voor bepaalde merken?
“Vroeger kocht ik mijn kleren altijd bij H&M. Nu is 90% van mijn kast Timberland, het past bij mijn stijl. Je moet weten: ik hou niet van shoppen. Ik heb daar het geduld niet voor. Dat is het leuke als je een favoriete merk of een winkel vindt: je weet dat je zoektocht vlug gedaan zal zijn. Je vindt meteen wat je graag hebt.”
Zijn er modeontwerpers die u inspireren?
“Ik zag onlangs foto’s van Dries Van Noten en ik zag direct aan die kleuren en die vormen: nice. Als creatieve vul je dat meteen verder aan. Soms kijk ik heel vluchtig naar de extravanganza van de fashion weeks. Het ongewone fascineert mij, meer dan het feit of iets draagbaar is of niet. Ik kijk nooit naar modeshows om te zien wat ik zou willen dragen. Geef mij een mooie jeans en bijpassend hemd, en voilà, klaar is kees. Da’s voor mij meer dan genoeg. Maar wel wil ik begrijpen hoe een ontwerper heeft gewerkt, waarom hij zoiets heeft ontworpen. Een modeshow is voor mij een quiz.” (lacht)
Een modeshow is voor mij een quiz.
Wat of wie inspireert u nog?
“Het zal cliché klinken, maar heel veel. Wat ik in 28 jaar geleerd heb, is dat inspiratie uit alle hoeken kan komen. Het is aan mij om elk moment voor alles open te staan. Kunst inspireert mij mateloos. Ik ben net naar Brugge geweest. Wel, die gebouwen inspireren mij. Evengoed loop ik hier op straat en zie ik iemand die mij inspireert. Films kijken, muziek luisteren… je hoeft niet ver te gaan om inspiratie op te doen.”
Speelt uw Marokkaanse achtergrond daar een rol in?
“Ik zie dat als een absolute verrijking. Natuurlijk heeft die multiculturaliteit te pas en te onpas ook negatieve dingen veroorzaakt, en werd mij geregeld duidelijk gemaakt dat ik er niet bij hoorde. Maar van die zaken neem je na verloop van tijd wel afstand. Door mijn Marokkaanse achtergrond word ik voortdurend geconfronteerd met visuele verschillen. Dat helpt mij om heel bewust te kijken.”
GEEN KLEREN ZONDER LICHAAM
Ergert u zich aan smakeloos geklede mensen?
“Wanneer zijn mensen slecht gekleed? Ik kan alleen zeggen: ik zou dit niet dragen. Maar misschien is hij net wel goed gekleed en wij allemaal bij afspraak smakeloos gekleed. Ik vind het gevaarlijk om van iemand te beweren dat hij slecht gekleed is. Die modeshows bewijzen het. In Parijs. In Londen. In New York. Daar zie je de meest experimentele kleding, dingen die je nooit op straat ziet. Ik heb geen Jani Kazaltzis-reflex. Misschien is de persoon die er nu stilistisch niet bij past over tien jaar de volgende Dries Van Noten. Zijn tijd ver vooruit. Wie weet?” (lacht)
We hebben het nu voortdurend over kleren. Maar uiterlijk is meer dan kleren. Er is ook de aandacht voor het lichaam.
“Vast en zeker. Daar investeer ik ook echt in. Niet meteen voor de stijl, maar voor het goede gevoel en de energie die ik eruit haal. Ik train viermaal per week intens. Je lichaam doet sommige kleding beter passen: T-shirts worden op de juiste manier gevuld, broeken vallen beter rond getrainde, gespierde benen. Er is zeker een connectie. Kleding bedekt je lichaam. Hoe beter je je voelt in je lichaam, hoe beter je je voelt in je kleding. Wie te mager of te dik is, voelt zich minder comfortabel in zijn kledij. Trainen geeft je heel veel energie terug, het is een goede investering.”
Tekst: Dirk Remmerie
Foto’s Thomas De Boever
Make-up artieste Marie De Meyer
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier