INVESTERINGSMACHINE
Katoen Natie investeert en werft aan. Goed nieuws in barre tijden.
“Vorig jaar verwierven we de volledige controle over Allied Stevedores, onze buur aan het Delwaidedok. Bij de fusie en reorganisatie van deze twee containerterminals schrapten wij twintig arbeidsplaatsen en daar is wel wat opschudding over geweest. Dat wij in hetzelfde jaar 200 mensen aanwierven, kreeg minder aandacht,” laat Dirk Lannoo, topman van Katoen Natie, wat ontgoocheld horen. “Maar goed : ook dit jaar kondigen wij 200 nieuwe arbeidsplaatsen aan.”
Die toename in de tewerkstelling is een rechtstreeks gevolg van een groot aantal nieuwe projecten. De investeringsmachine Katoen Natie blijft op volle toeren draaien : 2,5 miljard frank in 1995 (op een omzet van 8 miljard frank), 2 miljard dit jaar. Twee concepten geven daarin de toon aan : het SILS-concept voor de auto-assemblage en de uitbouw van grote logistieke bulkterminals voor kunststoffenfabrikanten. Daarmee drijft Katoen Natie steeds verder weg van zijn oorsprong (het louter behandelen van goederen) in de richting van de semi-industriële subcontracting.
“SILS staat voor Supply in Line Sequence,” legt Lannoo uit. “Het is een logistiek concept dat veel verdergaat dan Just In Time ( JIT). Wij assembleren componenten, zoals bumpers voor Opel en dashboards voor Volvo. Het moeilijke daarbij is dat wij geen standaardproducten leveren, maar dat er per wagen verschillen kunnen zijn in kleur, opties of afwerkingsniveau. Die detailplanning krijgen wij twee uur voor de levering doorgeseind. Vandaar dat wij investeren in de achtertuin van Opel en Volvo.”
Ook de producenten van kunststofgranulaten verwelkomen Katoen Natie naast of op de bestaande productieplants : Fina in Antwerpen, Amoco in Geel, Solvay in Sarralbe (Frankrijk) en nu ook Aspel, een joint venture tussen Union Carbide en Atochem uit de Elf-groep, in Le Havre. “Daarmee richten wij ons resoluut op het buitenland,” stelt Lannoo. “Twee jaar geleden was daar nog geen sprake van, momenteel bereiden wij nog heel wat andere projecten voor.”
Traditionele goederen zoals katoen, jute, cacao, aluminium, wol en koffie worden echter niet verwaarloosd. Lannoo : “In onze Antwerpse koffieterminal installeren wij een blendingmachine waarmee we zélf homogene koffiemengsels kunnen maken. Wij worden de enige logistieker in Europa die dat heeft.”
Op de Antwerpse linkeroever wordt een 40.000 m² groot distributiecentrum voor Decathlon (sportartikelen) gebouwd. “Het betreft hier opslag en stockbeheer voor allerlei (semi-)afgewerkte goederen die wij dan op afroep leveren aan winkels, groothandels en assemblagebedrijven. Maar mogelijk zullen wij in de toekomst zelf assemblageactiviteiten uitoefenen,” aldus Lannoo. “U hoort nog van ons.”
DIRK LANNOO (KATOEN NATIE) Ook in 1996 investeert Katoen Natie 2 miljard frank, goed voor minstens 200 nieuwe jobs.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier