Investeerders lusten Antwerps vastgoed

Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

De Antwerpse vastgoedmarkt vertoont nog geen tekenen van verzwakking. Vooral de binnenstad blijft begeerd, maar ook buiten de klassieke hotspots zijn er interessante locaties.

De klad zit nog niet in de appartementenmarkt in de Antwerpse binnenstad. De nieuwe editie van de vastgoedbarometer van Immovlan.be toont een prijsstijging van 3,3 procent in het laatste kwartaal. Op jaarbasis ligt het prijsniveau al ruim 5 procent hoger. De vastgoedbarometer geeft een indicatie van het prijsniveau en het prijsverloop van appartementen op de secundaire markt (geen nieuwbouw) op basis van de vastgoedadvertenties op Immovlan.be.

Na verwerking van de data uit de advertenties komt het schattingsbureau de Crombrugghe & Partners uit op een richtprijs van 236.000 euro voor een appartement van 80 vierkante meter in de Antwerpse binnenstad. Net buiten het centrum, ten oosten van de Leien, liggen de prijzen flink lager. In het zuiden, met buurten als Zurenborg, Markgrave en Haringrode, bedraagt de richtprijs 172.500 euro. In het noorden, grotendeels de wijk 2060, zakt de richtprijs zelfs tot 138.000 euro. Op het Antwerps grondgebied buiten de Singel zijn Berchem (148.000 euro) en Wilrijk (149.500 euro) de duurste deelmarkten.

Op jaarbasis is de prijstendens voor de meeste deelmarkten positief. Alleen in Borgerhout, met een richtprijs van 116.500 euro de goedkoopste deelmarkt, is er een uitgesproken prijsdaling van 2,3 procent.

Leve de Leien

Ingrid Roodhooft van het vastgoedkantoor Provas bevestigt dat de Antwerpse binnenstad nog goed in de markt ligt. “We hebben een goed jaar achter de rug. Maar we focussen ook op de leuke plekken van de stad: Het Eilandje, Het Zuid en het historisch centrum. Dat zijn begeerde vastgoedmarkten.”

“In die mate zelfs dat ze wat het slachtoffer van hun eigen succes zijn”, vult haar collega Didier Lins aan. “Op Het Zuid is het aanbod aan de krappe kant. In nieuwbouw is er eigenlijk maar één groot project: Nieuw Zuid. Op Het Eilandje merk je dan weer dat de weginfrastructuur en het openbaarvervoeraanbod nog niet helemaal afgestemd zijn op de groei.”

De vastgoedprijzen stijgen volgens de makelaars van Provas in een gezapig tempo. “De hausse ligt al even achter ons”, zegt Roodhooft. “Nu zien we bij eigenaars-verkopers veel meer realisme in de prijszetting. Wie nog een veel te hoge prijs afficheert, krijgt geen reacties meer. Dat was vroeger anders.”

Op de vraag of er nog deelmarkten zijn met een sterk opwaarts potentieel, wijst Ingrid Roodhooft op de Leien. Begin 2016 starten de werken voor de herinrichting van de Noorderleien. Het zuidelijke deel is al aangepakt en dat vertaalt zich in een groeiende vraag, stelt Roodhooft: “Het is ook een interessante locatie. Je woont op wandelafstand van de oude stad en toch kan je met de wagen vlot de stad in en uit.” Projectontwikkelaars spelen in op deze toegenomen interesse door onder meer verouderde kantoorgebouwen een residentiële bestemming te geven. Didier Lins geeft het voorbeeld van de herontwikkeling van de voormalige politierechtbank op de Britselei. De projectontwikkelaar Bermaso (Xavier Painblanc) is er begonnen met de bouwwerken voor een residentieel project met 27 appartementen van 64 tot 169 vierkante meter. De prijzen voor een tweeslaapkamerappartement liggen er tussen 230.000 en 280.000 euro.

Meer investeerders

Ook bij de projectontwikkelaar Cores Development is het geloof in de Antwerpse vastgoedmarkt sterk. “De vraag is er nog altijd veel groter dan in de andere steden waar we actief zijn”, zegt managing partner Peter Leyssens. Een groeiend deel van die vraag komt wel van investeerders, geeft hij toe. Maar dat hoeft volgens hem niet ongezond te zijn. “Tenzij bij projecten die bijna volledig verkocht worden aan investeerders. Dan bestaat het risico dat dat weegt op de prijzen. In onze projecten gaat zo’n 40 procent naar investeerders. Toen we negen jaar geleden begonnen, was dat amper 5 procent. Die groei weerspiegelt ook een nieuwe realiteit op de woningmarkt: er zijn meer huurders en ook hun aandeel neemt toe.”

Het schattingsbureau de Crombrugghe & Partners berekende de gemiddelde prijs per vierkante meter voor een Antwerps appartement op 2650 euro. Binnen de ring is dat 2900 euro, buiten de ring 2350 euro.

Jurgen Van Bogaert, ook managing partner bij Cores Development, merkt op dat de nieuwbouwprijzen voor gelijkaardige projecten en locaties in Gent en Brussel een stuk hoger liggen. “Ik denk dat het vergunningenbeleid in Gent restrictiever is dan in Antwerpen”, reikt hij aan als verklaring. Hij voegt er wel aan toe dat ook in Antwerpen het potentieel aan ontwikkelingsmogelijkheden opdroogt. “Het is heel moeilijk nog projectgebieden te vinden in Antwerpen, toch op de schaal waar wij op werken.”

De vele bouwkranen op Het Eilandje en aan Park Spoor Noord doen dat nochtans niet vermoeden. “Daar is inderdaad nog veel activiteit, maar die appartementen verkopen dan ook als zoete broodjes”, zegt Leyssens. Cores Development ontwikkelde op Het Eilandje het gemengde project Cadiz. De oplevering van de 240 appartementen, het woon-zorgcentrum en de supermarkt is gepland voor begin 2016.

Intussen heeft Cores Development zijn actieterrein in Antwerpen verlegd naar het zuiden van de stad. In het district Hoboken bouwt de promotor in het project Groen Zuid 400 wooneenheden, een mix van appartementen en eengezinswoningen. “We zijn heel gelukkig met dit project”, zegt Leyssens. “In 15 maanden hebben we al 150 wooneenheden verkocht. Natuurlijk is het centrum van Antwerpen een toplocatie, maar Groen Zuid toont aan dat goede locaties in de districten ook een interessante markt kunnen zijn.”

Laurenz Verledens

“De vraag in Antwerpen is nog altijd veel groter dan in de andere steden ” – Peter Leyssens, Cores Development

“Het Eilandje en Het Zuid zijn wat het slachtoffer van hun eigen succes” – Didier Lins, Provas

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content