Internetbedrijven in dotcoma

Na de euforie van het voorjaar zijn heel wat internetbedrijven praktisch waardeloos geworden op de beurs. We stellen u vijf miskleunen voor.

1. Ventro (VNTR)

In het internetgebeuren zou elektronische handel tussen bedrijven een van de grote succesverhalen worden. De beleggers namen daarop een voorsprong door de koers van Ventro naar een piek op iets meer dan 243 dollar te duwen. Driekwart jaar later noteert het aandeel nog in de buurt van 2 dollar.

Ventro heeft de verkeerde keuze gemaakt door zich te ontwikkelen als operator van on line marktplaatsen. Het management heeft eindelijk de fout ingezien. Marktplaatsen als Chemdex en Promedix staan te koop en Ventro wil zich gaan toespitsen op technologie en dienstverlening. De vraag is natuurlijk of die ommekeer niet te laat komt. De analisten geloven er blijkbaar niet meer in. Heel wat brokers hebben de rating voor het aandeel verlaagd tot houden, wat neerkomt op een aanbeveling tot verkopen.

2. Garden.com (GDEN)

Bij Ventro is er misschien nog een straaltje hoop op een betere toekomst, maar het verhaal van Garden.com is zo goed als uit. Het bedrijf werd opgericht in 1995 en verkocht op zijn website alles wat met de tuin en tuinieren te maken heeft. Tijdens het op 30 september afgelopen kwartaal boekte Garden.com een verlies van 9,9 miljoen dollar op een omzet van amper 2,6 miljoen dollar. Aan dat tempo de verliezen blijven opstapelen had geen enkele zin meer, dus het management besliste om de on line winkel te sluiten. Andere uitwegen waren er helaas niet meer.

De koers van Garden.com bereikte in oktober 1999 een piek op 20,25 dollar. Wie de stukken nog wil, kan ze nu oppikken voor enkele dollarcenten. Het ziet ernaaruit dat dit aandeel op de beurs geen lang leven meer zal zijn beschoren.

3. E-Stamp (ESTM)

De grafiek van E-Stamp biedt een weinig vrolijke aanblik. De oorspronkelijke opzet, het opstarten van de verkoop van postzegels via internet, werd verlaten. E-Stamp had gehoopt de zegels goedkoper aan de man te kunnen brengen, maar dat bleek praktisch gezien niet haalbaar. In de praktijk moest de koper 10% meer betalen dan bij de US Postal Service.

Chief executive officer Robert Ewald liet de moed echter niet zakken en dokterde een nieuwe toekomst voor het bedrijf uit. Die zou eruit bestaan om bedrijven te adviseren bij het afhandelen van hun post, onder andere door het vergelijken van tarieven. Of met deze activiteit het grote geld te verdienen valt, moet nog worden afgewacht. Het is in elk geval duidelijk dat er snel iets moet gebeuren. Op een omzet van 1,8 miljoen dollar boekte E-Stamp over het derde kwartaal een verlies van meer dan 23 miljoen dollar. Je kan de aandelen nu kopen voor minder dan een halve dollar. De piekkoers bedroeg 40 dollar.

4. Pets.com (IPET)

Theoretisch kan een aandeel nul komma nul waarde hebben. Dat is precies waar Pets.com op afstevent. Het idee, de verkoop via het internet van een breed assortiment producten die iets met huisdieren te maken hebben, stuitte vanaf het begin al op enig wantrouwen van de beurs. Pets.com kwam in februari naar de beurs, maar de introductie was al geen groot succes.

Pets.com bleef de verliezen opstapelen en zag zich genoodzaakt om zijn internetwinkel te sluiten. De zoektocht naar een mogelijke overnemer had niets opgeleverd. Sinds de beursintroductie speelde Pets.com het klaar om bijna 150 miljoen dollar in rook te doen opgaan. Van geld spenderen blijken veel internetbedrijven wel kaas te hebben gegeten.

5. Youbet.com (UBET)

Het vijfde en laatste voorbeeld van een internetduikboot is Youbet.com. Zoals de naam al doet vermoeden heeft dit bedrijf zich gespecialiseerd in weddenschappen via het internet, met een sterke voorkeur voor paardenraces. Met een resultatenrekening die diep rood kleurde, zag Youbet zich gedwongen om de tering naar de nering te zetten. Eind november werd bijna 30% van het personeel ontslagen.

Door geld te besparen op de vaste kosten wil Youbet.com zich van een nieuwe toekomst verzekeren. Paardenraces blijven belangrijk, maar het bedrijf gaat op iets minder grote voet leven. Afwachten of dat zal volstaan om winstgevend te worden.

Een echte hoogvlieger op de beurs is Youbet.com nooit geweest. De hoogste koers die het aandeel liet optekenen, lag dicht in de buurt van 7 1/2 dollar. Inmiddels dreigt de koers weg te zakken onder het niveau van 1 dollar. Of het aandeel nog een lang leven beschoren is, lijkt twijfelachtig.

jos sterk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content