INTERNET

De whizzkids slaan terug

Nauwelijks dertien was hij, toen Jonathan Lebed Wall Street te grazen nam. De tiener uit een provincienest in New Jersey had opgemerkt dat een aandeel de hoogte inschiet als er voldoende gunstige berichten verschijnen over het bedrijf. Hij worstelde zich door het jargon van de jaarverslagen en afficheerde zich op het web als beleggingsadviseur. Zijn leeftijd vergat hij te onthullen. Massaal zijn de beleggers erin getuind, zowat twee jaar lang, net de twee jaar dat de aandelen hun hoogste sprongen uit de geschiedenis maakten. Dat bracht de knaap geen windeieren op. Hij verhandelde immers ook zelf via het net aandelen van de bedrijven die hij de hemel in prees. Onder verschillende namen stuurde hij tientallen berichten over die bedrijven het web op. Zo verdiende hij alleen al in de zes maanden voor hij tegen de lamp liep bijna 300.000 dollar, allemaal vanuit zijn slaapkamer. Op zijn vijftiende werd de knaap gearresteerd door de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Het kwam tot een schikking, waarbij de nagenoeg 300.000 dollar winst terugbetaald werd.

Toen Michael Lewis, auteur van de biografie van Netscape-stichter Jim Clark, de affaire onder de loep schoof, bleek dat de scholier zeker zo’n 500.000 dollar méér had verdiend. Lewis spit verder in The Future Just Happened, waarin hij via concrete voorbeelden wil aantonen dat het internet wel degelijk een immense impact heeft, zowel op de economie als op de maatschappij. De gevolgen van het internet blijven niet beperkt tot de doorgeprikte dotcomballon. Lewis gebruikte zijn bevindingen ook voor het samenstellen van de gelijknamige BBC-serie.

Na de schikking ging Jonathan Lebed vrijuit, vooral omdat de SEC niet echt wist of hij wel iets strafbaars uitgespookt had. Lewis vindt alvast dat de knaap de koersen niet manipuleerde, maar uitvoerde wat zovele dure beleggingsadviseurs doen. De jongen verzamelde informatie en berichtte erover. Dat hij ook zelf aandelen verhandelde, ziet Lewis door de vingers. Hij schuift Lebed en enkele andere tieners naar voren als de whizzkids die hautaine consultants een hak zetten en vastgeroeste industrieën op hun grondvesten doen daveren.

Briljant zijn zeker ook de veertienjarige Engelse Daniel Sheldon, die de muziekbusiness de stuipen op het lijf joeg, en zijn Amerikaanse leeftijdsgenoot Marcus Arnold, die via de site askme.com juridisch advies verstrekte. Over het algemeen was het advies degelijk. Hij plukte zijn informatie van het net en zette daarmee gevestigde juristen voor joker.

Luc De Decker

Michael Lewis, The Future Just Happened. Hodder & Stoughton, 224 blz., 21,07 euro. Verkrijgbaar bij Acco Leuven. tel. 016-29 11 00, fax: 016-20 73 89.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content