Internet: bij Belgacom, Telenet of toch maar een andere aanbieder?

Internetten kan almaar sneller, vlotter en zelfs goedkoper. Alleen dat laatste valt in België wel wat tegen. Trends zocht uit welke methoden er op de markt zijn, welke diensten geschikt zijn voor u en wat u ervoor betaalt. Op de volgende bladzijden schetsen we ook de trends voor de komende jaren. En geven we een volledig overzicht van de internetdiensten én de prijzen op de Belgische markt. Vergelijk, kies en surf.

In 2004 rondde België de kaap van de twee miljoen internetaansluitingen. Er zat een bescheiden groei van 2 % in. Onder de ogenschijnlijke kalmte van de algemene cijfers zorgen stevige verschuivingen voor grondige veranderingen in de aard van de markt. Het aandeel van de snelle verbindingen, ook wel breedband genoemd, nam vorig jaar met 27 % toe. Tegelijkertijd verliezen de gewone verbindingen via de modem en de analoge telefoonlijnen almaar meer terrein. Die trage toegang wordt als omslachtig ervaren, omdat er elke keer opnieuw ingelogd moet worden en omdat er tijdens de internetsessie niet getelefoneerd kan worden. Ze worden ook duur zodra een bepaalde tijd overschreden wordt, want ze worden aangerekend als telefoongesprekken.

Vlaanderen: Telenet op kop

De concurrentie spitst zich toe op de breedbandmarkt, die al 80 % van alle verbindingen vertegenwoordigt. Belgacom rijdt op kop. Het heeft de helft van de nationale markt in handen met zijn digitale oplossing die gebruikmaakt van de telefoonlijn, zonder dat de telefoonoproepen geblokkeerd worden: ADSL, nu al goed voor zo’n 828.000 verbindingen.

In Vlaanderen ligt Telenet op kop. Het heeft met 506.000 aansluitingen 56 % van de internetverbindingen in de regio in handen. Telenet kan profiteren van zijn teledistributienetwerk, dat echter niet bestaat in Brussel en Wallonië, waar Belgacom ruim domineert. In die situatie kan binnen enkele maanden verandering komen als enkele Waalse teledistributeurs erin slagen een gemeenschappelijke maatschappij op te zetten, een Waalse Telenet.

De markt: meer spelers, meer formules

Ook de breedbandmarkt zelf kent een aanzienlijke evolutie. Ze is niet meer zo monolithisch als twee of drie jaar geleden. Toen was het aanbod nog beperkt tot een of twee formules. Maar nu pakt elke operator uit met vijf of zes aanbiedingen en zijn er ook heel wat verschillen tussen de leveranciers. Het gemiddelde prestatievermogen is gestegen, vooral bij ADSL. Het standaardaanbod voor downloads, het belangrijkste prestatiecriterium, bedroeg ooit 1 megabit per seconde, nu is dat 3 tot 4 megabit per seconde.

Naast het standaardaanbod (waarvoor de belangrijkste leveranciers 30 tot 40 euro per maand aanrekenen), ontwikkelt zich nog een aantal segmenten. Een overzicht:

Light: sinds iets meer dan een jaar wedijveren de operators met elkaar op het niveau van de laagste tarieven, waarin de groei van breedband aanzienlijk was. Versatel heeft daar een specialiteit van gemaakt (Belgacom en de andere zijn gevolgd). Het biedt nu een abonnement aan voor 19,90 euro per maand met een downloadsnelheid van 512 kilobits per seconde. Dat is zowat de helft van het standaardtarief op de markt, zoals de ADSL Go van Belgacom. Zo’n dienst biedt alle voordelen van het breedbandinternet: vaste verbinding en forfaitair tarief. De snelheid is weliswaar niet enorm, maar aanzienlijk hoger dan de analoge toegang via de telefoonlijn en vooral veel praktischer. Voor occasionele gebruikers biedt een aantal operators ook een facturatie per minuut aan (zie vergelijkende tabel, blz. 84-86).

Supersnelle verbindingen: supersnelle verbindingen hebben het vooral gemunt op de fervente internetgebruikers, die behoefte hebben aan een aanzienlijk downloaddebiet om grote bestanden binnen te halen zoals films en professionele foto’s. Of ze willen een verbinding delen met verschillende personen (bijvoorbeeld KMO’s). In het algemeen worden snelheden van 10 tot 20 megabit per seconde aangeboden door de kabeloperators (Coditel, Telenet, UPC) met een iets duurdere tarifering. De ADSL-aanbieders houden zich hier nog wat op de vlakte, behalve Belgacom, dat het terrein aftast met een aanbod van 9 Mb/sec. voor een norm die het VDSL genoemd heeft.

Draadloos internetten: in principe kunnen alle snelle internetverbindingen omgevormd worden tot een draadloze toegang. Met de WiFi-standaard, die tegenwoordig op de meeste draagbare computers beschikbaar is, kan gemakkelijk een lokaal netwerk opgezet worden. Verschillende computers kunnen zich daarbij bedienen van één toegangspunt. Officieel zijn heel wat abonnementen uitsluitend bedoeld voor één computer, maar in de praktijk is het niet zo moeilijk om een verbinding te delen. Draadloze toegang via WiFi is ook mogelijk op sommige openbare plaatsen (stations, luchthavens, hotels, congrescentra). Doorgaans moet dan wel betaald worden voor een abonnement of vooraf een kaart gekocht worden met een toegangscode voor een of twee uur.

Handig: internet via gsm

Voorlopig iets minder gekend is het aanbod van de operators van mobiele netwerken. Zij beschikken vandaag over een prestatievermogen dat overal comfortabel internetten mogelijk maakt. Zo is Proximus op de proppen gekomen met Proximus Mobile Internet, dat gebruikmaakt van het UMTS-netwerk (de gsm van de derde generatie). De prestaties zijn vergelijkbaar met het instapniveau van een breedbandverbinding. De gebruiker moet zich een kaart aanschaffen. De tarieven variëren volgens het volume van de uitgewisselde gegevens. Voor 10 megabyte per maand moet u rekenen op 20,66 euro (BTW niet inbegrepen).

De gsm-operators zijn sterk geïnteresseerd in internet. Mobistar heeft tegen het einde van het jaar een ADSL-abonnement aangekondigd. Volgens een bericht in Le Soir maakt Proximus zich op om net hetzelfde te doen, al is het moederbedrijf al een dominante speler op de markt.

Er zit nog heel wat leven in de markt van de internettoegang. Er zijn nu zo’n 30 aanbieders. Na Belgacom (835.000 breedbandabonnees) en Telenet, volgt Scarlet (135.000 abonnees), dat geregeld andere providers opslorpt. De jongste aanwinst heet Tiscali, nummer vier op de markt.

Robert van Apeldoorn, Raphael Cockx

De snelste diensten worden op dit ogenblik aangeboden door de teledistributienetwerken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content