Internationale vergelijking maakt duidelijk: CEO’s Belgische overheidsbedrijven verdienen veel

Didier Bellens (Belgacom) verdient relatief meer dan zijn buitenlandse collega’s. Ook Johnny Thijs (De Post) mag niet klagen. Maar Jannie Haek (NMBS) komt er bekaaid af.

Vorige week pakte staatssecretaris voor Overheidsbedrijven Bruno Tuybens (SPA) uit met zwaar geschut. Totaal onverwacht, ook voor de betrokkenen, maakte hij de lonen van de CEO’s van de overheidsbedrijven bekend. Tuybens gaf weinig of geen context. Dat kan aanleiding geven tot misverstanden. Daarom ging Trends na waar onze overheids- CEO’s in internationaal perspectief staan.

Belgacomtopman Didier Bellens blijkt de best betaalde overheidsmanager in België. Hij ontvangt 1,915 miljoen euro per jaar (de gecommuniceerde 2,4 miljoen euro verminderd met de patronale bijdragen). Dat blijkt zelfs 70 % meer dan Henning Dyremose van het Deense TDC, een qua omzet vergelijkbaar telecombedrijf. Het vaste gedeelte van Bellens’ loon ligt niet veel lager dan bij de CEO’s van KPN en BT, twee bedrijven die veel groter zijn dan Belgacom. Dat Belgacom veel winstgevender is, speelt blijkbaar geen rol.

Bij De Post mag Johnny Thijs (819.299 euro) niet klagen. Als zelfstandige hoeven we bij hem geen patronale bijdragen af te trekken. Pikant detail is dat hij 470.000 euro méér verdient dan Helge Israelsen van Post Danmark, dat in 2005 een participatie nam in De Post. De Post kan veel leren van de Deense collega’s, maar de Deense CEO kan leren van Thijs’ financieel onderhandelingstalent. Ook de Engelse collega Adam Crozier van Royal Mail verdient ‘slechts’ 200.000 euro meer, in een bedrijf dat zes keer groter is. Vergeten we ook niet dat De Post slechts matig winstgevend is. Hoe Thijs’ toekomst er kan uitzien als De Post naar de beurs trekt, kunnen we leren bij TPG: Peter Bakker verdient er 1,9 miljoen euro. Volledig buiten categorie (met een omzet van 43 miljard euro) is Deutsche Post. Haar CEO, Klaus Zumwinkel, verdient 2,8 miljoen euro. Daar moet zelfs telecomman Didier Bellens het hoofd voor buigen.

En dan is er het loon van Jannie Haek bij de NMBS Holding (335.820 euro, gecorrigeerd voor patronale bijdragen en uitgegaan van een maximale bonus). Bij de Nederlandse NS verdient collega Aad Veenman 70 % méér. De omzet van beide bedrijven is vergelijkbaar (de winst niet: 20 miljoen euro bedrijfsverlies bij de NMBS, tegen 292 miljoen euro winst bij NS). Haek verdient wel ongeveer hetzelfde loon als zijn Deense collega van DSB, maar dat spoorwegbedrijf is wel drie keer zo klein in omzet. En zoals headhunter Filip Lerno in Het Laatste Nieuws zei over Haeks loon: “Voor dat bedrag zou ik het niet willen doen.”

Guido Muelenaer

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content