Interactieve cursussen

© Getty Images

Nextbook verrijkt cursussen tot geavanceerde leertools met interactieve functies. Bedenker Bart Lens liet zich inspireren door de Australische onderwijstechnologie.

Hoe werkt Nextbook?“Nextbook is een digitaal studentenplatform voor het hoger of volwassenenonderwijs. Daarop kunnen auteurs, onderwijsinstellingen en uitgeverijen zelf hun cursussen publiceren. Wij verrijken die met interactieve tools.”

Wat is het businessmodel?“Studenten kunnen binnenkort de eerste digitale handboeken kopen in onze webshop. We willen ook inkomsten genereren via onderwijsinstellingen die papierloos willen werken en studenten beter willen ondersteunen. Voor 2020 mikken we op enkele honderdduizenden euro’s omzet.”

Waarom zouden studenten daarvoor betalen?“Ze krijgen toegang tot up-to-date lesmateriaal. Markeren of annoteren kan met een muisklik. Nextbook kan ook gepersonaliseerde samenvattingen maken, op basis van het individuele leergedrag.”

Hoe belangrijk is de interactiviteit?“Alle leerboeken hebben een geïntegreerde chatfunctie. Daarmee kunnen de studenten elkaar helpen en samen leren. De cursussen, die ook oefeningen en filmpjes kunnen bevatten, kun je zelfs laten voorlezen.”

Wat hebben docenten eraan?“Docenten en onderwijsinstellingen krijgen inzage in het collectieve studiegedrag. Zo kunnen ze het leerproces optimaliseren. Studenten kunnen ook fouten melden aan de docent.”

Hoe is het idee ontstaan? “Tijdens mijn studies kwam ik via een uitwisselingsproject in Melbourne terecht. Het viel me op dat digitale leeroplossingen daar al veel meer ingeburgerd zijn dan hier.”

Hoever staat Nextbook?“Na een proefproject aan de faculteit ingenieurswetenschappen van de KU Leuven starten we begin 2020 met een gezamenlijk project in België, het Verenigd Koninkrijk, Slovenië en Portugal. We werken ook al samen met Syntra voor het volwassenenonderwijs.”

Krijget u externe steun?“Netxbook kon rekenen op de steun van Start it @KBC, en imec investeerde via zijn acceleratorprogramma imec.istart mee. Er lopen gesprekken over een nieuwe kapitaalronde.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content