Intel op overnamepad
Met Intel zit er een technologiewaarde in het thema consumptie van de opkomende middenklasse. We mikken erop dat de grootste producent van halfgeleiders ter wereld vanaf 2014 doorbreekt op de markt van de mobiele toestellen (tablets), met de ambitieuze doelstelling minstens 40 miljoen halfgeleiders in dat segment te verkopen. Dat zou een verviervoudiging op jaarbasis betekenen en een marktaandeel van 22 % op de tabletmarkt opleveren, exclusief de iPad. Intel rekent daarvoor op Bay Trail, een nieuwe processorfamilie die een laag stroomverbruik koppelt aan hoge prestaties.
De halfgeleidergigant nam vorige week het niet-beursgenoteerde Basis Science over (overnameprijs niet bekendgemaakt). Basis Science is de maker van de Basis-fitnessarmband, die de bewegingen van de sporter bijhoudt, de hartslag noteert, het aantal stappen telt, de bloeddruk meet, maar ook de slaapbewegingen registreert. Het is Intel duidelijk menens om sneller in te spelen op nieuwe trends.
De koers van het aandeel raakt voorlopig maar moeizaam op dreef. Vandaar dat we een belangrijke afspraak hebben met de kwartaalcijfers die op 15 april worden bekendgemaakt. De markt houdt rekening met een daling van de kwartaalwinst per aandeel met 9 % (van 40 naar 36,5 dollarcent per aandeel). De omzet zou wel toenemen van 12,6 naar 12,8 miljard USD. Het aandeel blijft koopwaardig (rating 1B).
Schlumberger optimistisch
De koers van Schlumberger bereikte het hoogste peil in vijf jaar, na de optimistische speech van CEO Paal Kibsgaard op de 42ste Howard Weil Energy Conference in New Orleans. Volgens Kibsgaard is Schlumberger in een excellente positie om de trend te bestendigen dat het beter presteert dan het sectorgemiddelde. Een belangrijke troef van het Frans-Amerikaanse oliedienstenbedrijf is zijn wereldwijde aanwezigheid en zijn technische knowhow. Ondanks de moeilijke weersomstandigheden in Noord-Amerika en Rusland mikt de CEO van Schlumberger toch op een sterke vooruitgang in het eerste trimester tegenover dezelfde periode van vorig jaar. Ook voor het volledige boekjaar mikt Kibsgaard op een dubbelcijferige groei van de winst per aandeel.
De kwartaalcijfers komen eraan op 17 april. De analistenconsensus rekent op een kwartaalomzet van 11,5 miljard USD (was 10,7 miljard in eerste trimester van 2013) en een winst per aandeel van 1,22 USD per aandeel of 21 % meer dan de 1,01 USD van de eerste drie maanden van vorig jaar. Voor het volledige boekjaar bedraagt de gemiddelde analistenschatting een jaaromzet van 49,4 miljard USD (was 45,3 miljard in 2013) en een winst per aandeel van 5,69 USD. Dat is een toename met bijna 20 % ten opzichte van de 4,75 USD per aandeel van vorig jaar.
Tegen 16,5 keer de verwachte winst voor dit jaar is er nog enige koersruimte. We verhogen het koersobjectief van 96 naar 103 USD (18 keer verwachte winst; 10 keer verwachte ondernemingswaarde (ev) tegenover bedrijfskasstroom (ebitda)). Advies blijft ‘houden’ (rating 2A).
SCHLUMBERGER MIKT OP EEN DUBBELCIJFERIGE WINSTGROEI PER AANDEEL DIT JAAR.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier