Wim Goossens gaat investeringsbank Alantra België leiden

© .
Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

De van origine Spaanse investeringsbank Alantra heeft Wim Goossens aangetrokken om een nieuwe filiaal op de Belgische markt op te starten en uit te bouwen.

Het beursgenoteerde Alantra is al actief in negentien landen als onafhankelijke investeringsbank gespecialiseerd in adviesverlening aan middelgrote bedrijven, goed voor 280 medewerkers en 461 transacties sinds 2013. Dit jaar was Alantra onder meer adviseur bij het overnamebod van Mediahuis en VP Exploitatie op Telegraaf Media Group en bij de verkoop van Q-Park aan KKR Infrastructure. België wordt het twintigste land waar Alantra een kantoor opent. “We mikken op advies aan bedrijven met een ondernemingswaarde vanaf 50 miljoen euro. De midcaps dus”, zegt Wim Goossens, die al ruim 25 jaar ervaring heeft in de sector, eerst bij Generale Bank, en later bij ABN AMRO, RBS en BNP Paribas Fortis. In maart vertrok Goossens als hoofd corporate finance bij BNP Paribas Fortis.

Nieuwe wind

Wim Goossens zegt dat er ruimte is op de Belgische markt voor een nieuwe, onafhankelijke speler. “Een aantal buitenlandse zakenbanken heeft zijn adviesverlening afgebouwd, en bij de Belgische grootbanken is de focus verschoven naar de digitale uitdagingen en het retailbankieren. We hebben een wereldwijd netwerk met lokale teams in de landen aangevuld met gespecialiseerde sectorteams en vrij van elke mogelijke belangenverstrengeling. We kunnen bedrijven advies geven zonder dat we andere belangen of diensten hebben bij deze bedrijven. Daarnaast zijn er heel wat opportuniteiten, onder andere door de brexit. Ook vanuit de Verenigde Staten is er veel interesse in Europese bedrijven, terwijl heel wat bedrijven onderzoeken of ze een vestiging in de Verenigde Staten moeten openen als reactie op het beleid van president Trump. Ook in Frankrijk waait een nieuwe wind sinds de verkiezing van Emmanuel Macron.”

Vennoten

Alantra behoudt een meerderheidsparticpatie in het Belgische kantoor. De kapitaalstructuur wordt aangevuld met lokale vennoten. In België is dat naast Wim Goossens ook Mark Pensaert, hoofd van Alantra Investment Banking en managing director van Alantra Benelux, dat sinds 2015 vanuit Amsterdam met een team van een tiental mensen vooral actief is op de Nederlandse markt. Mark Pensaert begon zijn carrière bij Lazard om daarna financieel directeur te worden bij een aantal familiebedrijven, zoals Carestel. Vanaf 2008 zette hij de zakenbank Leonardo & co op de kaart in Europa alvorens over te stappen naar Alantra.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content