Wie is de rijkste man van China?

© belga

De rijkste man van China wordt de ‘Zonnekoning’ genoemd. Maar het land van de draak telt nog andere ‘meer verborgen’ rijken.

Volgens Rupert Hoogewerf, voorzitter van het onderzoeksbureau Hurun Report dat de rijkdom in China in kaart brengt, is Li Hejun de rijkste man van China. Li Hejun wordt de Zonnekoning genoemd.

Het vermogen van Li Hejun, oprichter van zonnecelfabrikant Hanergy, wordt geraamd op 26 miljard dollar. Daarmee klopt de Zonnekoning Alibaba’s topman Jack Ma, die met ongeveer 24,5 miljard dollar de tweede rijkste Chinees wordt. De top drie van de allerrijksten ziet er nu als volgt uit:

  1. Li Hejun (Hanergy)
  2. Jack Ma (Alibaba)
  3. Wang Jianlin (Wanda Group)

“Ze kunnen weleens van positie veranderen, maar deze drie jongens staan echt aan de top,” aldus Hoogewerf in een interview met de Amerikaanse televisiezender CNBC.

Volgens officiële gegevens telt China nu ongeveer 478 miljardairs, maar dat is maar een ’topje van de ijsberg’, merkt Hoogewerf op. Hij raamt het werkelijke aantal miljardairs op 1200.

Dat het officiële cijfer ver onder het werkelijke aantal miljardairs ligt, komt doordat steeds meer Chinese rijken hun rijkdom proberen af te schermen van de speurhonden van de Chinese overheid. De strijd van de regering tegen fraude en diefstal waaraan bepaalde grote vermogens zich schuldig hebben gemaakt, kan zacht uitgedrukt als ‘doortastend’ worden geïnterpreteerd, want een aantal rijken werd al gearresteerd, en sommigen werden zelfs ter dood veroordeeld.

Het hardhandige optreden van de Chinese overheid heeft ertoe geleid dat veel rijke Chinezen hun familie en fortuin in het buitenland willen veiligstellen, of op zijn minst van plan zijn dat te doen.

Uit een enquête van Hurun blijkt namelijk dat 64 procent van de Chinese rijken ofwel al naar het buitenland is verhuisd, ofwel de komende jaren een verblijf buiten de grenzen van China plant. (CNBC/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content