Werkloosheid Griekenland blijft pieken

© reuters

De verlammende recessie blijft haar tol eisen op de Griekse arbeidsmarkt.

De verlammende recessie blijft haar tol eisen op de Griekse arbeidsmarkt.

Het Griekse werkloosheidspercentage heeft in april een nieuw hoogtepunt bereikt na drie jaar van bezuinigen. De Griekse regering ziet zich namelijk verplicht fors te besparen in ruil voor internationale noodhulp.

In april zat 26,9 procent van de actieve Griekse beroepsbevolking zonder werk, tegenover 26,8 procent in maart. Dat is het hoogste percentage sinds het statistiekbureau Elstat in 2006 de werkloosheidscijfers in kaart bracht. In april 2012 bedroeg het Griekse werkloosheidspercentage 23,1 procent. Dat percentage lag in april van dit jaar ruim tweemaal hoger dan dat van de eurozone in mei (12,2 procent).

De jongeren (tussen 14 en 25 jaar) lijden – net als elders in Europa – het meest onder de kaalslag op de arbeidsmarkt. In die categorie zat in april 57,5 procent zonder werk, al is dat beter dan de 58,3 procent in maart.

Op korte en middellange termijn is er weinig hoop voor de werkloze Grieken, aangezien de Griekse centrale bank er rekening mee houdt dat het werkloosheidspercentage eerst zal pieken op 28 procent vooraleer de curve vanaf 2015 naar beneden helt. (Reuters/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content