Voor het eerst in een eeuw komt er een vrouw op de (10) dollar

Momenteel prijkt Alexander Hamilton op de 10 dollarbriefjes © /
Rudi Rotthier Knack-correspondent in de Verenigde Staten

Voor het eerst in meer dan honderd jaar komt er een vrouw op een dollarbiljet. Ze zal vanaf 2020 op het briefje van 10 prijken. Over wie de vrouw wordt, zal de bevolking geraadpleegd worden.

Dat heeft de Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew bekendgemaakt.

Eerder dit jaar, rond vrouwendag, werd een campagne gestart om een vrouw op het briefje van 20 dollar te krijgen. Op dat biljet staat momenteel Andrew Jackson, de zevende president van de VS en iemand die, omdat hij verdragsland openstelde voor nieuwkomers, en zo bijdroeg tot het decimeren van de inheemse bevolking, door sommigen omschreven wordt als een massamoordenaar. Die Jackson kon het best van het geld gehaald worden, of in ieder geval eerder dan Alexander Hamilton, de meer gerespecteerde founding father op het briefje van 10.

Harriet Tubman?

Maar volgens Financiën is het briefje van 10 eerst aan vervanging toe, en wil men die eerste gelegenheid aangrijpen om eindelijk een vrouw op het geld te krijgen. “De eerste vrouw op een dollarbiljet in meer dan een eeuw”, aldus Lew. Ook langer dan een eeuw geleden kwam de vrouw alleen sporadisch op het geldpapier. En speciale munten met vrouwen kenden een heel beperkt gebruik. Het briefje van 10 wordt in 2020 gedrukt en zal zo de honderdste verjaardag van vrouwenstemrecht in de VS in de verf zetten.

Harriet Tubman
Harriet Tubman© /

Hamilton zal volgens Lew bij de munt betrokken blijven. Hoe is niet duidelijk. Misschien zullen er twee briefjes van 10 dollar komen, of krijgen ze elk een kant.

Welke vrouw wordt het? Bij een informele enquête die in maart werd gehouden, kwam ontsnapte slavin Harriet Tubman als eerste uit de bus. Zij hielp na haar eigen ontsnapping honderden andere slaven ontsnappen en werd een baken in de strijd tegen slavernij.

Er komt volgens Lew plaatselijk overleg over wie het publiek verkiest.

Het nieuwe briefje wordt ook tastbaar anders. Het zal informatie bevatten voor blinden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content