Vier op tien Opel-werknemers zit nog steeds zonder job

© belga

Alle pogingen van de overheid om hen aan een andere job te helpen, zijn uitgeput.

Anderhalf jaar nadat Opel Antwerpen definitief de deuren sloot, zitten vier op de tien werknemers nog altijd zonder werk.

Dat schrijft het Nieuwsblad op Zondag op basis van cijfers die CD&V-parlementslid Robrecht Bothyne opvroeg bij Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA).

Europese steun uitgeput

De Vlaamse overheid kreeg miljoenen euro’s van Europa voor de hertewerkstelling van de ontslagen werknemers. Dat werd gebruikt om de arbeiders op te leiden, om te scholen of te begeleiden naar een zelfstandige activiteit.

Uit de cijfers blijkt dat 2.571 personen een beroep deden op de tewerkstellingscellen van de VDAB. Voor 1.525 personen leverde dat resultaat op. Zij werken intussen bij 608 andere bedrijven. Het gaat onder meer om de NMBS, Belgacom, Atlas Copco of andere autoconstructeurs, zoals Audi of Volvo.

Ouderen vallen uit de boot

Maar 1.046 gewezen Opel-werknemers, of vier op de tien, vond nog altijd geen ander werk. Onder hen zijn er 774 nog altijd op zoek, 271 zijn omwille van hun leeftijd niet meer beschikbaar voor de arbeidsmarkt. Opvallend is dat vooral oudere werknemers uit de boot vallen: 65 procent is ouder dan 45 jaar.

Volgens Bothuyne worden die cijfers ook bij een gewone herstructurering gehaald. De CD&V’er vindt dat Muyters meer inspanningen moet leveren om werknemers bij herstructureringen op maat te begeleiden en korter op de bal te spelen. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content