VDAB telt 7,5 procent minder vacatures in juni

© belga

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) registreerde in juni 26.194 vacatures. Dat is een terugval met 7,5 procent tegenover juni 2011.

Ondanks de terugval merkt de VDAB in haar rapport op dat de voorbije maand ‘geen slechte junimaand was vergeleken met de junimaanden van de voorbije vijf jaar’.

Van juli 2011 tot en met juni 2012 ontving de VDAB 285.919 vacatures, wat overeenstemt met een daling met 2,9 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

In de afgelopen twaalf maanden nam de vraag naar hooggeschoolden (bachelors of masters) toe, terwijl het aantal vacatures zonder studievereiste – of waar laaggeschoolden gevraagd werden – afnam.

In de sector ‘ontspanning, cultuur en sport’ en ‘gezondheidszorg’ noteerde de VDAB een toename van het aantal vacatures met 25 procent. Dat is niet verwonderlijk, aangezien die toename in de eerste plaats te danken is aan tijdelijke banen en studentenjobs, bijvoorbeeld voor monitoren bij sportactiviteiten. Dat is ook het geval voor de seizoensgebonden sector ‘horeca en toerisme’.

In de sector ’transport, logistiek en post’ gaat het met een daling met 15 procent de omgekeerde richting uit. Er is vooral minder vraag naar chauffeurs. Bij bepaalde metaalverwerkende sectoren, zoals de vervaardiging van transportmiddelen, machines en toestellen, wordt eveneens een verminderde vraag naar arbeidskrachten opgemerkt.

Uit cijfers van de VDAB blijkt dat Vlaanderen eind juni 2012 189.422 niet-werkende werkzoekenden telde. Dat zijn er 6.912 of 3,8 procent meer dan eind juni vorig jaar. Omgerekend is 6,42 procent van de beroepsbevolking in Vlaanderen werkloos. Koploper is de provincie Antwerpen met een werkloosheidsgraad van 8,17 procent. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content