Trends verkiest Ronnie Leten tot Manager van het Jaar

© Thomas Sweertvaegher

De lezers van Trends en de Jury hebben Ronnie Leten verkozen tot Manager van het Jaar 2013. De 57-jarige gedelegeerd bestuurder van de Zweedse machinebouwer Atlas Copco volgt Barco-topman Eric Van Zele op als 29ste Manager van het Jaar, en verzilvert meteen zijn eerste nominatie.

“De jury hecht telkens veel belang aan het duurzame karakter van de kandidaten Manager van het Jaar. Ook Ronnie Leten beantwoordt perfect aan dat profiel”, motiveert Juryvoorzitter Luc Vandewalle de keuze van de jury. “Ronnie Leten leidt al sinds midden 2009 met succes een gerenommeerd beursgenoteerd industrieel concern. Atlas Copco heeft bovendien sinds zijn aantreden als CEO een opmerkelijke groei gekend.”

In 2013 alleen al deed Atlas Copco 13 overnames. Daarbij ook de Britse specialist in vacuümtechnologie Edwards. Atlas Copco betaalde 1,2 miljard euro voor de grootste overname van de groep in 14 jaar.

TEW’er Leten, die sinds 2009 in Stockholm woont en werkt, is een van de weinige Vlamingen aan de top van een wereldbedrijf. De groep is actief in 178 landen en realiseerde in 2012 een omzet van 10,5 miljard euro. Limburger Leten leidt 42.300 werknemers. Zowat 3.100 daarvan zijn in ons land aan de slag, het gros in de vestiging in Wilrijk die een kroonjuweel is van de groep. Wilrijk is het wereldwijde hoofdkwartier van compressortechnieken, de belangrijkste divisie van Atlas Copco. Leten leidde de divisie voor hij werd gepromoveerd tot CEO, als tweede niet-Zweed in de 140-jarige geschiedenis van de groep.

“De jury liet zich in haar keuze voorts leiden door de inspanningen van Leten om naast zijn verantwoordelijkheden op wereldschaal ook de Belgische industrie te stimuleren”, zegt juryvoorzitter Vandewalle nog. “Wij industriëlen zijn verplicht om aan te tonen dat industrie voor België en Vlaanderen ongelofelijk belangrijk is”, zegt Leten daarover. “Eén baan in de industrie creëert twee banen in diensten. Eén baan die wegvalt in de industrie, betekent dat drie banen verloren gaan.”

“Ik geloof sterk in de gouden driehoek innovatie-productie-competitiviteit”, aldus Leten. “Zonder productie heb je geen duurzame innovatie. Maar je kunt niet produceren in een niet-competitieve omgeving. Daarom steek ik mijn nek uit. Ik moet zorgen voor duizenden gezinnen in België. België is voor Atlas Copco heel belangrijk. Dit is meer dan een fabriek, dit is de universiteit van de gecompresseerde lucht. In België realiseren mensen zich nauwelijks wat bij ons aanwezig is aan kennis.”

De andere genomineerden vindt u hier

Marc du Bois is Manager de l’Année 2013

Marc du Bois (gedelegeerd bestuurder van Spadel) werd door ons zusterblad Trends-Tendances verkozen tot Manager de l’Année 2013. De 50-jarige Du Bois is sinds 1994 actief in het familiebedrijf. Spadel telt als marktleider in mineraalwater in de Benelux 760 werknemers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content