Topman Nationale Loterij onder vuur: ‘Jannie Haek runt Lotto-wielerploeg als privéproject’

© belga

Jannie Haek, topman van de Nationale Loterij, krijgt felle kritiek omdat hij de Lotto-wielerploeg als een privéproject zou beschouwen.

Er heerst onenigheid binnen de directie en raad van bestuur van de Nationale Loterij over de professionele wielerploeg Lotto-Soudal, waarvan de Loterij 100 procent eigenaar is. Meer bepaald topman Jannie Haek ligt onder vuur, omdat hij de wielerploeg als een privéproject zou leiden. Dat meldt De Tijd dinsdag.

Jannie Haek, die bekend staat als een wielerfanaat, zou zijn directiecomité en raad van bestuur niet betrekken bij belangrijke beslissingen, ‘de financiële huishouding niet op orde hebben en onvoldoende rekening houden met de bezwaren van de regering’. Dat blijkt uit de notulen van de raad van bestuur eind september, meldt De Tijd.

Ook minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) heeft haar ongenoegen over het gedrag van Haek geuit. Wilmès (MR) heeft vorige maand in een brief gericht aan Haek laten verstaan dat een ‘profploeg niet beantwoordt aan de sociale doelstelling van de Nationale Loterij, er te veel budgettaire risico’s zijn en de Loterij eigenlijk geen eigenaar mag zijn van een professionele wielerploeg.’

Concreet wordt Haek, ex-kabinetschef van Johan Vande Lanotte (sp.a), verweten dat hij een loon van 230.000 euro wil betalen aan een nieuwe CEO die hij overigens zelf wil aanduiden.

Ter vergelijking: de huidige NMS-topman Jo Cornu kon vorig jaar rekenen op een verloning van 290.000 euro, waarvan een bonus van 60.000 euro. Verschil: Cornu leidt een overheidsbedrijf met 20.000 werknemers. Bij de wielerploeg Lotto-Soudal gaat het om een dertigtal renners, aangevuld met een technische staf van enkele tientallen werknemers.

De Nationale Loterij maakt jaarlijks 5,5 miljoen euro vrij voor de Lotto-wielerploeg, die over een totaalbudget van 15,5 miljoen euro beschikt.

Jannie Haek is tot nader order niet bereid commentaar te geven op de aantijgingen, besluit De Tijd. (DT/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content