Topman centrale bank Bangladesh stapt op na cyberaanval van 100 miljoen dollar

© reuters

De gouverneur van de centrale bank van Bangladesh heeft ontslag genomen, nadat hackers aan de haal gingen met meer dan 100 miljoen dollar van de bank.

Hackers waren er begin februari in geslaagd miljoenen te roven van een rekening van de Bengalese centrale bank bij de Amerikaanse Federal Reserve.

Het was de bedoeling om 1 miljard dollar van de rekening te plukken, maar door een tikfout slaagden de hackers maar gedeeltelijk in hun opzet.

Vooraleer hun aanval te lanceren, hadden de hackers uitgebreid de interne processen van de centrale bank van Bangladesh bestudeerd. Na die studieronde slaagden ze erin zich voor te doen als een geloofwaardige ambtenaar bij het aanvragen van de geldtransacties.

Maar door het grote aantal transacties en een opgemerkte spelfout ging er een alarmlichtje branden bij het personeel van de bank.

De spelfout werd opgemerkt in de naam van een ontvanger van fondsen van Deutsche Bank, die mee instond voor de transactie. Nadat Deutsche Bank om opheldering vroeg bij de centrale bank werden de transacties stogezet.

Op ongeveer hetzelfde moment had de Federal Reserve in New York de centrale bank van Bangladesh gewaarschuwd dat er een verdacht verzoek om geldtransacties werd geregistreerd.

Het geld dat de hackers hebben losgewrikt, belandde op rekeningen in Sri Lanka en de Filipijnen.

Een deel van het geld kon worden gerecupereerd uit Sri Lanka, maar de rest van het bedrag werd witgewassen via casino’s in de Filippijnen.

De cyberdiefstal heeft voor ophef in Bangladesh gezorgd. De gouverneur van de centrale bank kreeg in de eerste plaats heel wat kritiek nadat gebleken was dat hij de diefstal pas een maand na de feiten heeft bekendgemaakt.

De minister van Financiën had om zijn ontslag gevraagd. (BBC/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content