Technologie-investeerder Duco Sickinghe breidt jachtterrein uit
Fortino Capital, de investeringsmaatschappij van ex-Telenetbaas Duco Sickinghe, gaat een divisie hoger spelen. Van digitale startups schakelt Fortino over op grotere, klassieke bedrijven die willen digitaliseren. Fortino heeft met dat doel een nieuw fonds opgezet, deze keer met een kapitaal van 200 miljoen euro.
Toen Duco Sickinghe in 2013 de deur achter zich dichttrok als baas van Telenet, begon hij een nieuwe carrière als investeerder.
Hij richtte durfkapitaalbedrijf Fortino Capital op, samen met Renaat Berckmoes, ex-financieel directeur van Telenet, en Baudouin Joly, gewezen consultant en vermogensbeheerder.
Fortino focuste op starters in sectoren als software en e-commerce. Een voorbeeld is het Gentse Teamleader, dat aan kmo’s software levert om klantenrelaties, facturatie en andere bedrijfsprocessen digitaal te beheren. Teamleader ging van start in 2012, en telt intussen 180 werknemers in zes landen.
In totaal heeft Fortino geïnvesteerd in 13 Belgische en Nederlandse bedrijven, via het fonds Fortino Capital I, goed voor 80 miljoen euro. Nu lanceert de durfkapitaalspeler een tweede fonds, Fortino Capital Growht II. Het fonds wil 200 miljoen euro ophalen, waarvan op dit moment 125 miljoen euro toegezegd is.
Het fonds boort een nieuwe markt aan voor Fortino. Het zal investeren in grotere, klassieke bedrijven die hun groei willen opkrikken via digitalisering.
Naar eigen zeggen speelt Fortino daarmee in op een stijgende behoefte. Traditionele bedrijven moeten digitaliseren om relevant en competitief te blijven. Maar digitalisering vergt investeringen, organisatorische veranderingen en nieuwe managementmethodes. Fortino wil zijn kapitaal en digitale ervaring gebruiken om bedrijven te helpen bij die transformatie.
Geldschieters
Het nieuwe fonds zal bedragen investeren van 5 tot 25 miljoen euro. Kandidaat-bedrijven moeten een omzet halen van minimaal 5 à 10 miljoen euro. De uitbreiding van de investeringsportefeuille met klassieke bedrijven verlaagt het risicoprofiel van Fortino. Dat moet het aantrekken van geldschieters vergemakkelijken.
Voor het eerst komen ook banken en verzekeraars aan boord, zoals BNP Paribas Fortis, Belfius en AG. “Zij hebben vooraf onze werkmethode grondig onderzocht, zoals onze investeringsanalyses en onze waarderingsoefeningen” zegt Berckmoes. “Ze hebben ook gepraat met de CEO’s van de bedrijven in onze portefeuille.”
Andere institutionele partijen zijn PMV en FPIM, de investeringsfondsen van respectievelijk de Vlaamse en federale overheid.
Beide investeerden ook al in het eerste fonds van Fortino. Verder behoren een aantal privé-investeerders en ondernemers tot de investeerders. Berckmoes wil niet bevestigen of gewezen Telenet-voorzitter Frank Donck opnieuw van de partij is.
Smile Invest
Met zijn investeringen in de doorgroei van bedrijven zal de visvijver van Fortino erg goed gelijken op die van Smile Invest, het nieuwe investeringsfonds gewezen ondernemer Urbain Vandeurzen. Smile Invest heeft intussen al meer dan 300 miljoen euro opgehaald. “We zullen Smile Invest zeker tegenkomen op onze weg,” zegt Berckmoes.
“Er zijn raakvlakken tussen het type bedrijven waarin we allebei zullen investeren. Maar dat wil niet zeggen dat wij Smile Invest als een concurrent zien. Als je het zo bekijkt, dan heeft Fortino vele concurrenten.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier
Fortino Capital Partners
-
Maatschappelijke zetel:
Berchem
-
Sector:
Financiële diensten - andere
-
Toegevoegde waarde:
4726362