Strafdossier Thibaut voor Antwerps Hof

© belga

Zondag werd voor het Antwerps hof van beroep het dossier behandeld van de gewezen Antwerpse financier en verzekeraar Frans Thibaut, man achter de vroegere NV Luc Thibaut & Co Financiers. Dat meldt het weekblad Trends.

Zondag werd voor het Antwerps hof van beroep het dossier behandeld van de gewezen Antwerpse financier en verzekeraar Frans Thibaut, man achter de vroegere NV Luc Thibaut & Co Financiers. Dat meldt het weekblad Trends.

Thibaut kreeg in 2009 in eerste aanleg twee jaar effectieve celstraf voor bedrieglijk onvermogen en wat men juridisch bedrieglijke verberging noemt. De veroordeling is een gevolg van een strafklacht vanwege de door het federaal ministerie van Economische Zaken in 1992 aangestelde speciale vereffenaar die nog tientallen miljoenen claimt van de man.

Frans Thibaut was de private financier van het imperium om Superclub, de in 1990 als een pudding in elkaar gestuikte videoverhuurketen van Maurits De Prins. Die aandelen waren zonder goedkeuring onder het publiek verspreid geraakt en bleken waardeloos. De Prins kreeg hiervoor later 4 jaar effectief.

Frans Thibaut zelf gaat voor de vrijspraak. “Het parket hier vroeg toen mijn buitenvervolgingstelling maar is daar door de rechter niet in gevolgd. Wat toch merkwaardig is en vragen doet rijzen”, stelt de vroegere Antwerpse financier.

Luc Thibaut & Co Financiers NV was een Antwerpse financieringsmaatschappij die zich specialiseerde in het slijten van kapitalisatiebons, toen een buitenbeentje in de sector. Dit geld werd echter bijna grotendeels in de activiteiten van Superclub en aanverwanten gestoken. Naast Superclub vooral dan in het gelieerde bedrijfsnetwerk van Jan Maes, Marc De Schutter en Guido Van Belle, figuren uit de entourage van De Prins. In totaal ging hier een 40 miljoen euro verloren, voornamelijk afkomstig van kleine spaarders. Gelden die door de groep rond Superclub via pakken valse facturen werden weggesluisd. Maes, De Schutter en Van Belle kregen in Mechelen hiervoor achteraf 3 jaar voorwaardelijke celstraf.

Ondertussen loopt ook nog altijd een procedure voor het Brusselse hof van beroep van de spaarders tegen de overheid. De overheid werd hier wegens nalatigheid bij het aanpassen van de wetgeving veroordeeld. De spaarders wachten echter al sinds 2006 op het resultaat van het door het hof aangestelde comité van experts dat de schade moet bepalen. Wel keerde de speciale vereffenaar al een deel van de geleende gelden uit aan de spaarders.

WVD

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content