Stefaan Decraene (BNP Paribas): ‘Ik heb geen rol meer te spelen in België’

© belga

Stefaan Decraene verliet een jaar geleden het zinkende Dexia-schip om bij BNP Paribas in Parijs aan de slag te gaan. De Bruggeling heeft zich die beslissing nog geen moment beklaagd.

Stefaan Decraene verliet een jaar geleden het zinkende Dexia-schip om bij BNP Paribas in Parijs aan de slag te gaan. De Bruggeling heeft zich die beslissing nog geen moment beklaagd.

Stefaan Decraene is bij BNP Paribas verantwoordelijk voor de activiteit International Retail Banking (IRB), dit zijn zestien markten in Oost-Europa, Turkije, Amerika, Afrika en Azië. Hij is tevens een van de achttien managers die deel uitmaken van het uitvoerend comité van de Franse bankgroep.

Zijn er grote cultuurverschillen tussen BNP Paribas en Dexia?

Decraene: “BNP Paribas is heel sterk in strategisch vooruitdenken. Sommigen zeggen: we lossen de problemen op als ze zich stellen. Bij BNP Paribas is de visie: we willen geen problemen, we willen geen bezwarende erfenis, en dus maken we er tijdig werk van. Zo zullen we vanaf eind dit jaar de 9%-kapitaalratio van Basel III halen. Andere banken beginnen nu pas aan dat traject. BNP Paribas is er al. Wij proberen altijd een stapje voor te zijn.”

Hebt u nog geen spijt van uw overstap? U had nu de nummer één van Belfius kunnen zijn?

Decraene: “Neen, ik heb nog geen moment spijt gehad. Ik prijs me gelukkig dat ik als buitenstaander meteen een plaats in het managementcomité van BNP Paribas gekregen heb. Dat gebeurt niet vaak. Het is ook niet mijn ambitie om de nummer één van een bank te worden. Mijn ambitie is om samen met een team een uitdaging aan te gaan en een resultaat neer te zetten. Ik heb heel graag Dexia Bank België geleid, ik had een goed team en we hebben samen bepaalde dingen bereikt. Dat was voor mij veel belangrijker dan dat ik kon zeggen ik ben de nummer één.”

Hebt u nog veel contact met oud-collega’s?

Decraene: “Ik onderhoud nauwelijks nog contacten in België. Ik heb geen rol meer te spelen in België. Professioneel stoppen mijn werkzaamheden aan de grens. Ik ben blij dat ik me thuis voel bij BNP Paribas en in Parijs.” (P.C.)

Lees het volledige interview met Stefaan Decraene in Trends van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content