Spaanse werkloosheid daalt

© reuters

Hoewel de werkloosheid in Spanje afneemt in juni, zitten er nog steeds 4,61 miljoen Spanjaarden zonder werk.

Het aantal werklozen in Spanje is in juni met bijna 100.000 gedaald tegenover mei, meldt het Spaanse ministerie van Arbeid dinsdag. Het aantal werklozen kwam in juni uit op 4,61 miljoen, of 98.853 minder dan in mei.

Tot aan het recordcijfer van maart was het Spaanse werkloosheidspercentage acht maanden op rij gestegen. Omgerekend stemt de Spaanse werkloosheidsgraad overeen met 24,4 procent van de actieve bevolking.

Toeristisch seizoen

De terugval van de werkloosheid in Spanje moet wel enigszins genuanceerd worden, aangezien juni voor Spanje traditioneel gezien een vruchtbare maand is op het gebied van werkgelegenheid. Dat heeft te maken met de aanvang van het toeristische seizoen. Toch is het voor het eerst dat Spanje in de eerste zomermaand 100.000 minder werklozen telt, aldus staatssecretaris voor Werk Engracia Hidalgo.

Begrotingstekort
Dinsdag raakte ook bekend dat de Spaanse regering aanvullende maatregelen zal moeten nemen om zijn begrotingstekort terug te dringen.

Spanje had Europa eerder beloofd zijn overheidstekort terug te brengen van 8,9 procent tot 5,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp), maar rekening houdend met de recente groeicijfers cijfers voor de eerste vijf maanden van het jaar wordt dat doel onbereikbaar zonder aanvullende maatregelen.

De Spaanse regering overweegt nu de belastingen op consumptiegoederen en energie te verhogen. Ook de belastingen op vastgoed zouden de hoogte in gaan.(Reuters/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content